Kuka johtaa minua?

Psykologin työssä huomaan usein keskustelevani asiakkaiden kanssa siitä, kuka tai mikä heitä johtaa. Usein itse asiassa teemme asioita totuttujen tapojen mukaan, huolimatta siitä, että osa itsestä ei haluaisi. Joskus toimimme normien mukaan, joihin ei edes itse usko. Ei ole harvinaista sekään, että toimimme tavoilla, jotka joku toinen on määritellyt.

Mieleen tulee väistämättä kysymys, kuka itseä oikein johtaa?

Kuka määrittää, mitä olemme?

Miten toimimme ja mitä emme halua tehdä?

Teorioita on useita ja tutkimuksia niiden toteen näyttämiseen vielä enemmän. Uskomuksia ja kansakunnan perintöön liittyviä normeja roppakaupalla. Henkilökohtaisia kokemuksia ja opittuja reaktiotapoja itse kullakin riittämiin. Joten selityksiä siihen, miksi toimimme niin kuin toimimme, riittää. Kaikki ovat yhtä uskottavia.

Mielenkiintoista onkin pysähtyä sen äärelle, mikä saa katsomaan tiettyjä toimintatapoja, tapahtumasarjoja ja ihmisiä tietyllä tavalla. Mikä niissä on sellaista, joka saa itsen reagoimaan tietyllä tavalla.

Usein huomaa, miten luova ihmismieli on. Miten sitä onnistuu näkemään asioissa jotain sellaista, jota toisesta suunnasta on vaikea hahmottaa. Löydämme syy-seuraus suhteita asioista, jotka toisten mielestä näyttävät yhteensattumilta. Osaamme luovia toimintaympäristössä, jossa toisten mielestä ei ole mitään onnistumisen mahdollisuuksia.

Oman mielen johtaminen on mielenkiintoinen prosessi. Mielenkiintoista on myös syventyä siihen, miten toiset ohjaavat ja vaikuttavat oman mielen maastoon – niin hyvässä kuin pahassa. Jokainen johtaa kuitenkin itseään. Joskus vain impulssit sanomisille ja tekemisille tulevat monimutkaisten ja sumuisten polkujen kautta. Effective coachingissa jatkamme pohdintoja tästä.