Lomamoodi on mielentila

Moni on jäämässä juhannukselta lomalle. Usein lomalle jäämiseen liittyy tarve saada työpöytä tyhjäksi ja työt tehdyksi. Keskeneräisten asioiden kun on taipumus kulkea mielessä mukana. Monet myös hahmottavat elämän lomien kautta: viikonloput ja vuosilomat ovat ne odotetut kohokohdat elämässä.

Jäin miettimään asiaa.

Työstä palautumisen kannalta on tärkeää päästä irti suoritustaajuudelta, se on selvä. Lomia ja taukoja tarvitaan kaikessa tekemisessä. Uppoutuminen tekemiseen on parhaimmillaan todella mukavaa, mutta saadakseen enemmän irti tai jaksaakseen uudistunein silmin uppoutua tai voidakseen jatkaa kuormittumatta, tarvitsemme taukoja ja sitä, että suuntaamme huomion johonkin ihan muuhun.

Tutkimusten mukaan loman palauttavuus ei lisäänny keskimäärin parin viikon jälkeen.  Toisaalta tiedämme, että mielen siirtyminen niin kutsutusti lomamoodiin vie aikaa. Lentokoneella olemme muutamassa tunnissa toisenlaisessa kulttuurissa ja lämpötilassa: mieli voi silti vielä askaroida palaverin asioita, joissa hetki sitten oli. Mieli matkaa hitaammin. Se voi takertua asioihin hyvinkin tiukasti, viis siitä, missä kehollisesti olemme. Vanhan sanonnan mukaan tulevaisuus on selkämme takana, menneisyys edessämme ja nykyhetki siinä, missä seisomme. Sanonta monimerkityksellisyydessään todella hyvin kuvaa ihmisen mieltä ja sen toimintaa.

Voisiko ajatella, että lomamoodi on mielentila?

Tarkoittaen siis irtipäästämistä fokusoiduista asioista, hetken herpaantumista tavoitteellisesta tekemisestä ja asettautumista olemaan ja maksimissaan tekemään ihan huvin vuoksi. Tällaisessa mielentilassa sielu lepää ruumiissa ja solut hengittävät henkisesti vapaasti.

Mikäli ajatellaan, että lomamoodi on mielentila, sehän voi olla läsnä vaikka kesken työpäivän. Tässä ja nyt. Hetken tauko ja irtipäästäminen.

Myönnän, että hankalaksi koetuissa tilanteissa tämä ei ole helppoa. Joskus siihen tarvitsee apua. Lähtökohtaisesti kuitenkin ajattelen, että elämän matkalla kärsimys on turhaa, vaikkei tuskaa voisikaan välttää. Joskus pienet hengähdyshetket auttavat jaksamaan näissä elämän monttukohdissa.

Toivon teille kaikille kesällä näitä hengähdyshetkiä.