Asuntojen myyntiin liittyvä koodisto

Luin viime viikonloppuna sunnuntain Helsingin Sanomia ja katsoin - kuten aina - mielenkiinnosta, millaisia asuntoja on myynnissä. Kielikuvat herättävät hilpeyttä itsessäni tänään, mutta näin ei ollut aina. Muistan noin 20 vuotta sitten, kun aloimme etsiä omistusasuntoa, että myyvät sanat houkuttivat paikalle, vaikka käytännössä veivät aikaa ja rahaa.

Kaikkien tuotteiden myynnissä on varmaan oma salainen koodistonsa, joiden avulla asiasta kuin asiasta saadaan myyvä ja inspiroiva. Asuntojen myyntiin tutustuin (jouduin tutustumaan) silloin melko perinpohjaisesti, kun etsimme asuntoa. Tämä asunnon etsimisharrastus kesti useita vuosia. Kutsun sitä harrastukseksi, koska se toistui joka sunnuntai, vähintään muutaman paikan katsomisena. Itse asiassa markat ehtivät muuttua euroiksi ja hinnatkin nousta pilviin, ennen kuin sopiva löytyi kohdalle.

Asunnon ostajan kannattaa ehkä kuitenkin tietää, mitkä yleisimmät kielikuvat ovat ja mitä ne oikeasti tarkoittavat. Esimerkiksi remonttia kaipaavaan, sokkeloiseen pohjaratkaisuun, pieneen tai syrjäisessä paikassa sijaitsevaan asuntoon voidaan viitata eri sanoin. Tässä muutamia esimerkkejä:

-          Remontoitava talo: ”mahdollisuuksien villa”. Joskus voidaan myös viitata ihmiseen, joka taloon muuttaisi: ”remontoijan unelma”

-          Sokkeloinen talo: ”Persoonallinen pohjaratkaisu”, ”Jokaiselle perheenjäsenelle oma tila ilman muiden häiriötä”

-          Pieni asunto suhteessa neliöihin/huoneisiin: ”Romanttinen pohjaratkaisu” tai ”Soma ja viehättävä asunto”

-          Syrjäisessä paikassa sijaitseva asunto: ”Luonnon kauniilla paikalla”, ”Omaa rauhaa tarvitsevalle” tai ”Yksityisyyttä arvostavalle”

-          Seinien maalaus ja pintojen uusiminen välttämätöntä: ”Pientä pintasilausta vaille valmis koti juuri sinulle”, ”Viimeistelyyn voit itse vaikuttaa – tee tästä helpolla itsellesi unelmakoti”

-          Tontti, jolle ei ole tehty mitään: ”Puutarhurin/viherpeukalon unelmalöytö” tai ”Lasten tilaa temmeltää”

Muistan, että itse kiersin monet mahdollisuuksien villat ja persoonalliset pohjaratkaisut, kunnes tämä talojen myynti koodisto alkoi aueta. Pakkohan se oli mennä katsomaan ”mahdollisuuksien villaa”, mitä ne mahdollisuudet oikein ovat. Kunnes tajusi, että kyseessä on joko täysin purettava talo tai perusteellista remonttia tarvitseva huusholli.

Toisaalta olen kyllä sitä mieltä, että asuntojen myynnissä kielikuvien on oltava pursuavia, yliylistäviä ja hyviä puolia korostavia, jotta ihmiset saadaan paikalle. Kyllä sieltä paikalla olevien joukosta oikeasti sitten löytyy se remontti Reiska tai syrjäisessä paikassa hankalien kulkuyhteyksien päässä mielellään asuva erakko. Ja näin asunto saa uuden asukin ja ihminen uuden kodin.

Niin, me ostimme sitten 2000 luvun alussa asunnon, jonka myynti ilmoituksessa luki vain asuntotyyppi, neliöt, osoite, hinta ja puhelinnumero.