Kiinnostus naisurheiluun

Kalevan kilpailuissa moni seurasi mielenkiinnolla naisten pika-aitojen finaalia. Ennätyslukemat katsojamäärissä oli myös naisten jalkapallon ja jääkiekon MM kilpailuissa. Tuntuu upealta, että näin on.

Aina näin ei ole ollut. Enkä usko, että olisi nytkään ilman kovaa taustatyötä, mitä asioiden eteen on tehty.

Suomen urheiluliitossa aloitettiin jo vuonna 2007 tyttö- ja naisurheiluhanke, jonka ansiosta naisurheilijoiden ja -valmentajien määrä on kasvanut. Palloilulajeissa on Valmentajat Ry:n kanssa yhteistyössä ”Valmentaa kuin nainen” – hankkeen avulla nostettu suomalaisten naisvalmentajien arvostusta ja naisurheilijoille uskoa omasta osaamisestaan. Varmasti on muitakin hankkeita, mutta nämä tiedän, kun olen ollut itse mukana niissä alusta saakka.

Urheilussa asiat eivät muutu ilman ihmisten aktiivista puuttumista ja asioiden esillä pitämistä. Vuosien työ kantaa hedelmää. Asenteet muuttuvat ja arvostus nousee. Ihmisiä kiinnostaa urheilu sinänsä. Kun upeat tarinat voittoineen ja häviöineen, hyvä markkinointi näkyvyyden takaajana ja osaavat ihmiset asioiden takana jaksavat tehdä sinnikkäästi työtä, menestys on taattu. Urheilu on myös elämysbisnestä. Kiinnostavia elämyksiä halutaan. Sitä on ollut koko ajan tarjolla naisten ja miesten urheilussa. Nyt se on vain paremmin näkyvillä myös naisten urheilussa.

Kun jotain halutaan muuttaa, se edellyttää sinnikästä ja peräänantamatonta jatkuvaa panosta. Pelkkä niin kutsuttu yhden vuoden projekti ei riitä. Tarvitaan useimmiten vähintään kolmen vuoden työpanos, että asiat liikahtavat luutuneissa rakenteissamme eteenpäin kunnolla. Ja kun liikahdus tapahtuu, sen mainingeissa voi tapahtua monia muitakin hyviä asioita.

Näistä hankkeista voisi ottaa mallia muuallekin. Näistä lajiliitoista voisi kysellä, mitkä ovat heillä olleet onnistumisen kulmakivet. Ehkei niitä voi suoraan mallintaa, mutta ne voisivat siivittää kohti uusia innovaatioita alueille, joissa muutosta tarvitaan.