Lomalle

Työpöydän tulisi jäädä puhtaaksi, kun lähtee lomalle. Keskeneräiset asiat painavat muutoin mieltä. Viimeiset työpäivät ennen lomaa venyvät pitkiksi. Onko tuttua?

Monelle lomalle jääminen on helpompaa, kun voi tulla uudelleen töihin ja aloittaa ikään kuin alusta. Monesti tämä ei vaan ole mahdollista. Asiat jäävät kesken. Kaikkiin asioihin ei ole löytynyt ratkaisua ja niiden parissa joutuu jatkamaan, kun palaa.

Irti päästäminen ei ole helppoa. Lomamoodiin asettautuminen voi tuntua vaikealta. Joskus vie aikaa, ennen kuin mieli asettautuu kehoon ja keho mieleen vain nauttiakseen läsnäolevasta hetkestä, toistuvasti, kuten lomalla tulisi olla.

Hyviä ja kaikilla toimivia kikkoja ei olekaan, mutta joitakin helpottaa, kun merkitsee ylös asiat, joihin tulee palata loman jälkeen ja jotka ovat kesken. Näin mieli voi rauhoittua, kun asiat ovat paperilla.

Joitakin helpottaa, kun voi delegoida jollekin tehtävät, jotka jäivät kesken. Se, mitä tarvitsee tällöin, on kuittaus, missä asia on menossa, kun itse saapuu takaisin töihin.

Joillakin huolimatta kikoista, tämä ei luonnistu. Tällöin lomalta käsin haluaa hoitaa asian loppuun tavalla tai toisella.

Kukapa on niin viisas, että voisi sanoa, mikä on paras tapa toimia? Toki tiedämme kaikki, palautumista tarvitaan. Irtiotto arjesta auttaa jaksamaan. Yhtä lailla tiedämme, että elämä on ainutlaatuista, myös haurasta. Kukin päättää itse, mihin oman elämänsä käyttää. Polku, jota kulkee, on jollain tapaa valittu ja jollain tapaa sattumankin varassa. Suunnan muutokset ovat kuitenkin mahdollisia kaikille.

Loma on kuitenkin nimensä mukaisesti lomaa jostakin. Ehkä se onkin oleellista, mistä haluaa lomaa pitää.