Maltti

Maltilla tarkoitetaan montaa eri asiaa, jotka viittaavat joko sisäiseen tai ulkoiseen malttiin. Toisin sanoen itsehillintää, mielen tasapainoa ja kärsivällisyyttä, kuten myös kohtuullisuutta toiminnassa.

Malttaa verbiä käytetään usein juuri viitaten kärsivällisyyteen tai mielenhallintaan, kuten ”Malttaa odottaa vuoroaan”. Yhtä lailla se voi viitata keskittymiseen, kuten ”Malttaa tehdä loppuun”.

Maltti on kaunis sana, joka virittää moneen suuntaan ja toisaalta herättää tunteita. Hyvä niin.

Kasvatuksessa ja opetuksessa maltin kasvattaminen on tärkeää. Ihmiset tosin etupäässä oppivat sitä ilman opetusta. Aina ei voi olla ensimmäisenä. Jos liikenteessä on ruuhkaa, jonossa on seisottava. Opettaja ehtii auttaa yhtä oppilasta kerrallaan. Vessaan pääsee vasta, kun se on vapaa. Maltilla on mahdollisuus siis kasvaa ihan luontaisesti arjessa.

Malttia voi myös kasvattaa. Kun kokouksessa tekisi mieli sanoa oma mielipide, voisiko vetää muutaman kerran henkeä ja odottaa, mitä kollega on kertomassa. Voisiko kärsivällisesti kuunnella toisen sanomisen loppuun eikä keskeyttäisi häntä tai puhuisi päälle. Voisiko malttaa odottaa, meneekö raivon tunne ohi, ennen kuin kirjoittaa someen mitään?

Harvat asiat ovat niin kiireellisiä, etteikö voisi hetken malttaa. Itse asiassa jopa akuuteissa ja hengenvaarallisissa tilanteissa auttajat toimivat maltilla, eivät malttamattomasti. Tehokas toiminta on tehotonta, jos se on säntäilyä sinne ja tänne. Maltilla tehty on tehokasta ja nopeaa.

Maltilla tehdyssä on mieli mukana. Se voi olla spontaania, muttei impulsiivista. Se voi olla nopeaa, muttei ajattelematonta. Maltti usein ohjaa toimintaa kohti itselle tärkeitä asioita. Malttamattomuus sen sijaan pitää yllä toimintaa, jonka seurauksista kärsii joko itse tai muut.