Mittari isäntänä vai renkinä?

HS:ssa oli sunnuntaina (2.2.2019) mielenkiintoinen artikkeli ”kansalaisen mittareista”. Siinä kulttuuriantropologi Natasha Schüll  kertoi, miten kunkin kansalaisen tulee itse huolehtia omasta terveydestään ja miten terveyttä ja hyvinvointia pyritään tukemaan eri mittareiden avulla. Artikkelin mukaan markkinat ovat hyvät, vaikka suurimmasta osasta sovelluksia ei ole tutkittua tietoa.

Ihmiset saavat mittareiden avulla palautteen nukkumisesta, palautumisesta, stressireaktioista, liikkumisesta, syömisestä ja jopa ryhdistä. Tavallaan mittarit parhaimmillaan auttavat ja antavat uutta suuntaviivaa oman hyvinvoinnin edistämiseen. Esimerkiksi rannemittari voi vilkuttaa punaista, jos olet ollut liian pitkän paikallaan tai sormus kertoo, miten hyvin olet nukkunut viime yön.

Jäin kuitenkin miettimään tätä teknologian kehitystä ja sitä, miten siitä voi tulla huono isäntä. Pahimmillaan ihminen siis ulkoistaa itsensä omasta kehosta ja sen tuntemuksista kokonaan. Esimerkiksi ryhti ei tunnu huonolta, mutta on, jos kone niin sanoo. Rasitusta ei tunne kehosta, mutta näkee sen mittalaitteesta. Ei ole harvinaista, että oma keho on itselle vieras; tunteiden tuntumista on vaikeaa tunnistaa, kehon tuntemukset ovat vieraita. Mieli ajatuksineen on vieraantunut kehosta kokonaan. Yhteys itseen on vain laitteen kautta. ”uskon, jos mittari niin väittää”.

Voisiko olla mahdollista ulkoistaa kaikki koneen valtaan? Toisin sanoen mitä, jos olisi laite, joka tökkää itseä, jos suusta meinaa päästä sammakko. Ainakin vuorovaikutussuhteet olisivat tasaisempia. Mitä jos menisi vielä pidemmälle: laite osaisi myös rajata ajatuksia: tökkäisi, jos meinaa ajatella jotain ikävää tai haitallista. Kyllä ajatuksia voi ja kannattaa yrittää hallita.

Vapaan mielen näkökulmasta kummallista edes ajatuksena. Miksi ei voisi ajatella ja kokea, kuten kokee. Jos kone olisikin säädetty niin, että se tökkää vain, jos itse on määritellyt ajatukset huonoiksi.

Luovuus ja vapaus estyisivät toki, mutta ainakin sitä huolehtisi hyvinvoinnistaan, kuten nykyajan ihmisten tulee tehdä. Miten pitkään olisi onnellinen, kun joku toinen (siis kone) määrittelisi sen, mitä ajattelet ja teet?

Mittari ovat hyvä renki, mutta huono isäntä. Se, että kuvittelee tuntevansa itse oman kehonsa ja omat tuntemuksensa, voi olla pelkkä vääristymä. Todellisuudessa on voinut tulkita kaiken väärin. Yhtä lailla mittarien avulla voi oppia siihen, että ei enää osaa tehdä mitään, jos mittalaite on rikki. Niin kaukana on jo omasta kehostaan ja sen tuntemuksista. Ehkä keskitie on tässäkin se ydin. Mittalaite voi kannustaa pitämään huolta itsestä, kun se ei muutu ahdistavaksi pakoksi. Yhtä lailla oman kehon kuuntelu on tärkeää, jotta tietää rajansa.