Rytmin merkitys

Lomien jälkeen arkeen ja arjen rutiineihin palaaminen voi olla haasteellista. Aikataulutetut päivät ja asioiden paljous voi ahdistaa jo piankin loman jälkeen. Työ ei tunnukaan niin mukavalta kuin toivoisi, eikä helteinen sääkään helpota työarkeen siirtymistä.

Toisaalta arjen rutiineilla on paikkansa. Samantapaisina toistuvat tottumukset luovat turvallisen ja hyvän rytmin päivään. Sen ei tarvitse tarkoittaa kaavoihin kangistumista. Rytmi voi myös olla joustavaa, mutta silti riittävän muotoon sidottua, että se säilyy.

Ahdistuksen ja masennuksen yksi itsehoito keinokin on hyvä arjen rytmi: ts. tehdä asioita, vaikka vain velvoitteesta. Tekemiseen paneutuminen voi auttaa hetkeksi unohtamaan omat tulevaisuuden huolet tai menneisyyden murehtimiset.

Rytmiä tarvitaan ja sitä on joka paikassa nähtävissä, kuultavissa ja tunnettavissa. Rytmi löytyy tuulen tuomassa puiden luomassa konsertissa. Rytmi löytyy hengityksessä, joka rauhoittaa meidät. Se on läsnä tarinan kerronnassa, joka tuudittaa meidät uneen. Rytmillisesti heijaamme itseämme tai lasta sylissä lohtua saadaksemme. Rytmissä kävelemme, puhumme, laulamme ja syömme. Itselle sopiva rytmi on olemisen yksi muoto, tapa, joka tarjoaa turvapaikan elämässä.

Joskus rytmin menettää. Lomalla se voi myös muuttua. Arjen rytmiin pääseminen ja siitä kiinni pitäminen on tärkeää. Elämän perusasioita. Se tekee myös juhlasta juhlan. Omalla poikkeavalla rytmillään.