Artistiyhteiskunta

Olin kuuntelemassa ICF:n kesäjuhlassa tulevaisuustutkija Ilkka Halavaa. Olemme murrosvaiheessa, mutta tulevaisuudenkuva on tutkijan mukaan myönteinen ja mahdollisuuksia täynnä. Halavan mukaan olemme menossa kohti jälkiteollista artistiyhteiskuntaa. Lyhyesti ja karrikoiden jälkiteollinen viittaa aikakauteen ja artistiyhteiskunta taas siihen, että ihmiset haluavat innostua ja inspiroitua yhteisössä, jossa elävät.

Jäin miettimään tätä artistia sanana. Artistihan on perinteisesti mielletty taiteilijaksi, viihdyttämiseen ja esiintymiseen liittyen. Artistiyhteiskunnassa siis ihmiset ovat taitelijoita, jotka viihdyttävät ja esiintyvät. Artistit tekevät asioita, joista he itse pitävät ja joista he itse innostuvat. Luonnollisesti jonkun täytyy tehdä ne työt, joista itse artisti ei innostu. Tulevaisuustutkijoiden mukaan digitalisaatio on tässä apuna. Jokainen voi siis artistina kysyä työssään, voisiko tämän lopettaa, ulkoistaa ja digitalisoida? Jos voi, se kannattaa. Näin aikaa ja tilaa jää niille asioille, jotka innostavat ja motivoivat. Digitalisaatio ei siis vie työpaikkoja, vaan luo niitä suuntaan, johon artisti haluaa mennä.

Artistit nauttivat siitä, mitä tekevät. He uppoutuvat asioihin, jotka inspiroivat ja energisoivat heitä. Heille jokainen päivä on mahdollisuus kukoistaa. Näin ollen vapaan ja työajan välinen erokin muuttuu. Artisti tekee, kun haluaa ja kun siltä tuntuu. Oli sitten sunnuntai tai maanantai.

Millainen artisti on kotona? Artisteihin liitetään myös itsekkyyttä ja omaan napaan tuijottelua. Perhe on se, joka joustaa. Ei artisti. Mutta jos jokainen perheessä on artisti, mullistuu myös perinteinen perhekäsitys ja tapa olla ja elää. Ellei sitten jonkun ihmisen artistisuus perustu toisen palvelemiseen ja tukemiseen.

Viehätyin tästä artistiyhteiskunta ajatuksesta. Myönnän toki, että eetos, jonka kautta tässä puhutaan, perustuu pitkälti digitalisaatioon ja sen mahdollisuuksiin. Mutta tästä huolimatta ajatus siitä, että ihminen voisi elää artistina omassa elämässään, on mielestäni huiman hyvä.

Innostaen ja innostuen energisoituneena siitä, mitä tekee. Oli se sitten mitä tahansa.