Onnistuminen on in

Näyttää, että onnistuminen on in. Google haulla nousi vajaa 2,5 miljoonaa tulosta hakusanalla onnistuminen (n. 0,34 sekunnissa). Ymmärrettävää. Kukapa ei haluaisi onnistua.

Kun syvennytään onnistumiseen ja siihen, mitä se tarkoittaa, ollaankin jo huterammalla maastolla. Itse asiassa aika usein törmää siihen, että onnistuminen määritellään samalla sanalla eli onnistumisella. Käytännössä siis esimerkiksi näin: onnistumisessa ”ihminen kokee kokonaisvaltaista onnistumisen tunnetta” tai ”prosessi onnistui”. Mitä onnistuminen siis on?

Minulla oli ilo kirjoittaa kirja yhdessä valmentaja Marianne Miettisen kanssa onnistumisen teemasta (Onnistumisen taidot – tie kohti tavoitteita, 2018. Kirjapaja). Perehdyimme onnistumisen maastoon omien kokemustemme kautta ja haastattelemalla eri alojen huippuosaajia Suomessa. Huomasimme, että onnistuminen on samaan aikaan lopputulos, lopputulema, matkanteko ja sisäinen kokemus.

Toisin sanoen, kun ihminen pääsee tavoitteeseen, jonka on asettanut, se tuntuu hyvältä. Pääsi tavoitteeseen tai ei, usein huomaa, että on oppinut itsestä ja maailmasta paljon uutta, saavuttanut ehkä jotain sellaista, mitä ei olisi uskonut. Yhtä lailla pelkkä matkanteko kasvattaa ja opettaa kulkijaansa. Elämässä sitä voi kokea monenlaisia tunteita ja haastaa omia käsityksiään itsestä. Huomata, että aurinko paistaa risukasaan, tai että risukasan alla olikin palatsi. Ihmiset määrittävät onnistumisen hyvin eri tavoin. Se, mikä toiselle on onnistuminen, on toiselle arkea. Itsestäänselvyyksiä pidetään harvoin onnistumisina.

Tämän hetken buumi näyttää liittyvän onnistumiseen. Halu elää onnellisena ja onnistuen siivittää ihmisen kulkua – niin hyvässä kuin pahassa. On hienoa, kun ihmiset yrittävät ja haluavat antaa parastaan. Yhtä lailla, on surullista katsoa ihmistä, joka kuluttaa itsensä loppuun pyrkien onnistumaan mielensä maastossa, jossa onnistuminen karkaa aina kauemmas, mitä lähemmäs sitä pääsee.

Onnistumisessa on hitusen samaa kuin onnellisuudessakin: kun sitä kovasti tavoittelee, se saattaa kadota. Ja kun antaa olla, huomaakin kokevansa itsensä onnelliseksi. Joskus tuntuu, että helpommalla pääsisimme, jos lakkaisimme pyrkimästä johonkin tiettyyn olo- tai asiantilaan. Se ei tarkoita laiskuutta, vaan sitä, että luottaa asioiden tapahtuvan ajallaan ja itselle oikeassa järjestyksessä. Ihan vaan elämällä ja tekemällä sitä mistä nauttii, vaikkei aina niin ”onnistuneelta” näyttäisikään. Kun onnistumista lähestyy näin, se on ihan aiheestakin in tällä hetkellä.