Liikkeelle!

UKK instituutin koordinoiman selvityksen mukaan liikkumattomuus maksaa useita miljardeja yhteiskunnalle. Tämän päivän Helsingin Sanomissa (5.4.2018) uutisoitiin, että jo muutaman minuutin pyrähdyksillä on merkitystä eliniän suhteen. Lisäksi puhutaan paljon jakautuneesta yhteiskunnasta: Liikkuvat ja täysin liikkumattomat. Tuntuu siltä, että jako kasvaa todella paljon.

Työterveyshuollossa ja monissa valmennuksissa, joita pidän, mietitään keinoja saada liikettä pitkin päivää, pelkän istumisen sijaan. Uppoutuminen mielenkiintoisen asian äärelle edellyttää tietoista heräämistä liikkeelle lähtöön ja luovuutta tehdä asioita toisin, vaikka itse työntekoa jatkaisikin samalla. Tuki- ja liikuntaelin vaivat ovat terveydenhuollossa arkipäivää: kehoa ei liikuteta riittävästi.

Samalla tavalla törmää asian ääripäähän. Työterveyshuollossa ja urheilijoiden henkisessä terveydenhuollossa ei ole harvinaista törmätä ylikuormituksesta sekä henkisestä ja fyysisestä väsymyksestä kärsiviin liikkujiin ja urheilijoihin, joiden kohdalla mietitään liikkumiseen liittyviä kokemuksellisia merkityksiä ja niistä irti päästämistä.

Ihminen on luotu liikkumaan. Ongelma ei siis ole liikkuminen sinänsä, vaan siihen liittyvät merkitykset. Osan näistä merkityksistä on luonut terveysvalistuksemme. ”Liikunnan tulee olla riittävän intensiivistä vaikuttaakseen”, huolimatta siitä että 1 on aina parempi kuin 0. Toisin sanoen, liikkuminen edes vähän on parempi kuin ei yhtään.  Osan merkityksistä on luonut kokemukset, kuten ”se on joko tai – joko teet täysillä tai et tee mitään”. Osan varmaan kulttuuri, tyyliin: ”kelvataksesi tulee näyttää lihaksikkaalta ja hoikalta”.

Jotta pääsee liikkeelle terveyttä tukevalla tavalla, kannattaa haastaa näitä mieleen tunkevia merkityksiä – joko itsekseen tai autetusti ammattilaisen kanssa. Ja jotta ammattilainen voi auttaa, kannattaa ammattilaisen pysähtyä myös omiin sisäisiin ajattelumalleihin, jotta ei tahattomasti sammuta toisen intoa muuttua.

Liike siis parhaimmillaan kantaa, etupäässä ja itseä kuunnellen se myös voimaa antaa :)