Väsymyksen monet kasvot

Psykologin kliinisessä työssä, niin työterveydessä kuin urheilussakin, sana väsymys on usein esillä. Väsymys voi viitata fyysiseen tai henkiseen väsymiseen – aika usein molempiin. Väsymystä voi selittää huonot elintavat, kuten vuorokausirytmin tai ravinnon laadun heikkous. Joskus selitys löytyy liiallisesta kuormituksesta, jolloin mieli ja keho väsyy. Joskus taustalla on ihmissuhteisiin liittyvät liian suuret ongelmat tai elämäntapahtumat. Joskus puhtaasti ylitsepääsemätön kriisi. Harvinaista ei ole sekään, että ihmisen väsymyksen taustalla on kyllästyminen.

Väsymys voi myös näyttäytyä eri tavalla. Joillakin se näkyy univaikeuksina, joillakin energian puutteena ja uupumuksen tunteena, joillakin saamattomuutena ja joillakin tyhjyytenä. Arki on hankalaa, rutiineista on vaikea pitää kiinni. Vaikka koko päivän väsyttää, illalla ei uni tule. Liikunta ei tuota nautintoa eikä sitä tahdo jaksaa samalla tavalla kuin aiemmin. Aiemmin kivalta tuntuvat asiat eivät tunnu samalta, joskus ne jopa kyllästyttävät. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään..

Väsymyksellä on monet kasvot. Taustalla voi olla vaikka mitä. Oikeiden juurisyiden löytyminen voi olla haastavaa, mutta oleellista, jotta hoitokin voidaan kohdentaa oikein. Itsensä kuuntelu ja oikeiden kysymysten esittäminen itselle ei ole helppoa. Siitä huolimatta kannattaa yrittää. Mennä kohti väsymyksen mahdollisesti monisyistäkin ydintä.

Ehkä sisältä löytyy tärkeä ja pysäyttävä tarina itsestä ja vaatimuksista, joita itselle on esittänyt. Ehkä sisältä löytyy ihminen, joka tottumuksesta suorittaa elämäänsä. Ehkä sisältä löytyy ihminen, joka kaipaa uutta suuntaa ja merkityksellistä tekemistä. Ehkä sisältä löytyy tarina ihmisestä, joka on kadottanut elämää kantavat rutiinit, vaikka ne olisivat käden ulottuvilla.

Väsymyksen monien kasvojen kääntöpuolella on armollinen, merkityksellinen, innostusta odottava, utelias ja toimintaa haluava maailma. Maailma, joka jaksaa odottaa. Maailma toivoa täynnä. Vaikka väsyneestä se voi tuntua mahdottomalta – siellä se on, odottamassa kärsivällisenä vuoroaan.