Voiko pienten lasten äiti valmentaa?

Minulla on ollut ilo olla mukana ”Valmentaa kuin nainen” hankkeessa sen alkumetreistä saakka. Naisvalmentajien määrä on lisääntynyt palloilulajeissa ja ylipäätään naisten kiinnostus valmentamiseen. Hyvä niin! Liikuntakeskus Pajulahdessa oli huippuvalmentaja tapaaminen, jossa nousi esille äitiys ja valmentamisen yhdistäminen. Tärkeä asia.

Miten pienten lasten äitiin suhtaudutaan valmennusmarkkinoilla? Tuleeko äidin olla kotona vai voiko hän valmentaa, kun lapset ovat pieniä? Tuleeko työ hoitaa niin, että pienet lapset eivät mitenkään häiritse tai haittaa työntekoa? Toisin sanoen niin, että kukaan ei edes huomaa, onko naisella lapsia vai ei.

Uskon, että tämä on tärkeä ja osin piilossa oleva asia. Uskomukset, mitä on hyvä äitiys ja valmentaminen, estävät osin puuttumasta ongelmien ytimeen. Siis siihen, miten onnistuu yhdistää hyvä äitiys ja hyvä valmentajuus.

Jos äiti haluaa valmentaa, tulisiko hänen (tai hänelle) hankkia lastenhoito valmennustapahtumien ajaksi. Jos äiti valmentaa leireillä, tulisiko pienten lasten olla mukana lastenhoitajan kera. Näin ”äitivalmentaja” ei kantaisi huonoa omaatuntoa siitä, että on erossa lapsista. Jos olisi kyse miesvalmentajasta, kysyisikö joku, että kuka hoitaa lapsiasi, kun olet täällä ja kantaisiko hän huonoa omaatuntoa asiasta?

Luonnollisesti jokaisella naisella on oikeus jäädä äitiyslomalle ja hoitovapaalle. Normaalissa työpaikassa joku muu voi helpommin tehdä poissaolijan työt, mutta valmennus on paljon henkilökohtaisempaa. Voiko joku muu asettua tuosta vaan valmentajan tilalle määräajaksi ja sitten aikanaan taas siirtyä sivuun? Jos haluaa valmentaa samalla, kun haluaa olla omien lasten kanssa, sen ei tulisi olla näin vaikeaa. Ehkä tämä on yksi rakenteellinen ja poliittinen ongelma, johon kukaan ei halua tarttua. Siinä joutuisi vastakkain ”hyvä äiti” uskomusten kanssa ja rakentamaan joustoja valmentamisen maastoon, joihin ei olla totuttu. Valmennustapahtumahan ei vie aikaa kuin muutaman tunnin kerrallaan. Äitiys taas on läsnä joka tunti.

Olkoon tämä keskustelun avaus: miten ratkaisisit asian?