Jouluun asettautuminen

Moni kokee, että aika rientää nopeammin, työpäivien pituus venyy, vaikka yrittäisi muuta ja työtehtäviä on enemmän kuin ennen. Vapaa-ajalla ei ehdi olla, kun tulee hoitaa arkirutiinit. Ja kohta on jo joulu. Stressi virittää entisestään ylikierroksilla käyvän kehon uusiin sfääreihin.

Toisaalla meitä valistetaan rauhoittamaan arkea. Ihminen kun voi olla vain yhdessä paikassa kerrallaan, hoitaa vain yhden asian kerrallaan. Läsnäolo- ja tietoisuustaidot ovat vähintään tiedon tasolla jokaisen huulilla. Toisaalta keho tottuu siihen, missä on. Näin ollen rauhoittuminenkin jää suoritukseksi, jossa ajattelee lepäävänsä ja palautuvansa, muttei kykene sitä aistimaan, saati kokemaan.

Jäin miettimään tätä asettautumisen vaikeutta. Tahti kiihtyy ennen joulua. Ikään kuin uusi vuosi tulisi saada aloittaa puhtaalta pöydältä. Kaikki työt, jotka liittyivät edelliseen vuoteen, tulee olla tehty. Jouluna tulee olla puhdasta. Puhtaus ikään kuin korreloisi mielen puhtauteen. Läheisten ja ystävien muistaminen viimeistään jouluna on tärkeää. Jos ei muista, se olisi merkki siitä, ettei välitä. Vaikka moni rationaalisesti ymmärtää, että eihän asia noin ole, sitä silti toimii ikään kuin se olisi.

Keskeneräisyyden hyväksyminen on vaikeaa. Sitä kun toivoo, että asialla on alku ja loppu. Loppu mielellään silloin, kun itselle sopii. Ei ole helppoa jättää asioita puolitiehen. Odottamaan seuraavaa kertaa tai kohtaamista. Tällöinhän sitä joutuu kantamaan osan mukanaan. Irtipäästäminen kun ei joka solulla onnistu.

Asioiden hyväksyminen sellaisena kuin ne ovat, ei ole helppoa. Mieli kun rakentaa huomaamatta odotuksia siitä, miten asioiden tulisi olla. Pettymykset voivat olla suuriakin, kun itse tapahtuma ei vastaa omia odotuksia. Vaateet itselle ja toisille voivat olla sanottua ja tiedostettua todellisuutta paljon suuremmat.

Asettautuminen voi olla vaikeaa, muttei mahdotonta. Joskus se edellyttää tietoista myötätuntoista itsepuhelua siitä, mikä riittää ja mikä kelpaa sellaisenaan. Joskus se edellyttää toisen välittävää viestiä siitä, että saa olla sellaisena kuin on. Joskus se edellyttää tietoisia valintojen tekemisiä suuntaan, joka tekee itselle hyvää ja hetken epämiellyttävän tunteen sietämistä.

Asettautuminen nauttimaan siitä, mitä sillä hetkellä on, tuo juhlan myös joulun odotukseen. Asettautuminen antaa käsillä olevalle asialle, tapahtumalle ja kohdatulle ihmiselle sille kuuluvan arvon. Joulu on asettautumisen aikaa.

Oikein hyvää joulua kaikille lukijoille!