Tuhansia toistoja ja pää kunnossa

Viime vuonna se oli Patrik Laine, tänä vuonna se näyttää olevan Eeli Tolvanen. Mikä on se kaava, minkä avulla suomalaisista nuorista, varsinkin jääkiekossa, tulee huippu-urheilijoita ja menestyjiä. Jääkiekko on melko pieni laji maailmassa, joten voidaan ajatella, että siinä on helppoa nousta maailman huipulle. Tai helpompaa kuin esimerkiksi jalkapallossa. Mutta silti, itse ajattelen, että jotakin tehdään oikein tai jostain syystä jääkiekko sopii meille.

Jääkiekkoa on helppo harrastaa, vielä on Suomessa pakkasta talvella ja halleja on lähes joka ”niemessä ja notkossa”. Jääkiekkoa myös seurataan, joten harrastajat oppivat nopeasti lajin säännöt ja toisaalta näkevät päivittäin, jos haluavat, huippujen pelaamista. Jääkiekkoliitto on myös panostanut lasten ja nuorten valmentajien osaamisen kehittämiseen. Ehkä myös se, että jääkiekko on laji, jossa ammattilaisura on mahdollista motivoituneille ja innokkaille harjoittelijoille, vaikuttaa taustalla.

Mitkään puitteet eivät kuitenkaan pelkästään tee kenestäkään huippua. Itse pelaajalta vaatii paljon sekä fyysisesti että ennen kaikkea henkisesti nousta huipulle jääkiekossa. Arjen rakentaminen jääkiekko edellä, mahdollisten takapakkien työstäminen voitoksi itselle, jatkuvia ponnisteluja, pettymysten sietokykyä ja paineiden kanssa toimeen tulemista, vain joitain vaatimuksia mainitakseni. Unelmien perään juokseminen ei ole vain glamouria ja kiekon kanssa hauskanpitoa. Siihen voi sisältyä väliaikaisasunnossa asumista, läheisistä erossa olemista ja tekemisen puutetta treenien jälkeen päivästä toiseen.

Vaativissa olosuhteissa pärjätäkseen, nuori lupaus tarvitsee tukea. Ihmisen, joka välittää ja auttaa rakentamaan lähes tyhjästä mielekästä arkea ja auttaa uskomaan, että valinnat, joita tekee, ovat merkityksellisiä ja tärkeitä itselle.

Suomessa osataan jo hyödyntää psykologinen tuki, lääketieteellisen tuen rinnalla. Riittävän terve sielu, terveessä ruumiissa kantaa. Se ei synny eikä pysy koossa yksin. Se edellyttää toistoja, niin omassa tekemisessä kuin kannatelluksi tulemisessa. Veikkaan, että nuoret lupaukset voivat jatkossakin pärjätä, mikäli tällainen tuki mahdollistuu.