Vaihtamalla paranee vai paraneeko?

Seinäjoen jalkapallokerho on vaihtanut melko tiuhaan valmentajaa. Karrikoiden voisi sanoa, että menestystä saanut seura ei ole mikään helppo puoliso. Valmentaja ”sulhasten” panos ei ole enää kelvannut ja he ovat saaneet lähteä seurasta. Oliko niin, että pelaajien ja valmentajan välinen vuorovaikutus ei toiminut riittävällä tavalla, vai että Valakari, Boström ja Roca eivät tehneet niin kuin sanottiin ja koska eivät tehneet, niin saivat lähteä. Pohjanmaalla on muuten sanonta: ”Mun kans olis niin heleppua olla, sais olla justihin niinku mä sanon”. Ja jos ei ole, ovi on auki.

Mielestäni kaiken tämän keskellä pelaajat ovat pelanneet aika hyvin. Tällä hetkellä (13.9.2017) SJK on veikkausliigassa sijalla 5. Ovatko he tuossa kohdassa valmentajien ansiosta? Vai onko pelaajat onnistuneet huolimatta valmennusmuutoksista pitämään oman pelinsä kasassa? Vai onko kenties muutokset sinänsä aikaansaaneet riittävää tarmoa peliin?

Tuloksen tekemisen näkökulmasta usein pitkäjänteinen tie vie parempaan tulokseen. Pitkäjänteinen työ ei tokikaan vaadi samaa johtajaa eli valmentajaa. Kun valmentaja vaihtuu, kaikki ei vaihdu. Oleellista onkin pysähtyä siihen, mikä muuttuu ja mikä ei muutu, kun valmentaja vaihtuu.

Yhtä lailla voidaan miettiä, mikä olisi lopputulema, mikäli sama valmentaja saisi jatkaa joukkueen kanssa. Olisiko pelitarmo ja tuloksen tekeminen vieläkin tehokkaampaa? Valintojen tekeminen sulkee aina jotain pois. Vertailu on näin ollen mahdotonta. Näillä pelimerkeillä on pelattava, mitkä käteen on annettu. Tuloksen tekemisen näkökulmasta on oleellista uskoa siihen valintaan, jonka tekee. Joukkueessa uskon tulee olla muillakin kuin johdolla.

Vaihtamalla jotkut asiat paranevat aivan varmasti. Jo uutuus pitää siitä huolen. Vaihtaminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että toiminta muuttuisi tuloksen näkökulmasta paremmaksi. Jotta tulos paranisi, se edellyttäisi sitä, että paranemisen kohde on fokusoitu oikein.

Kiinnostuneille tiedoksi, että näihin asioihin muun muassa pureudumme ensi viikolla alkavassa effective coachingissa Marko Malvelan kanssa.