Nähkää minut

Istuin lentokoneessa, kotia kohti tulossa, kun huomioni kiinnittyi nuoreen, kauniiseen naiseen, joka selasi puhelimellaan otettuja kuvia. Kahdesta kuvasta pystyin päättelemään matkakohteen, muutoin kuvat olivat omakuvia, selfie- tai toisen ottamia poseerauksia eri vaatteet päällä. Samantapaisten kymmenien kuvien valikoimasta hän valikoi – olettaisin - mielestään parhaat. Lomakuvien näyttäminen toiselle taitaa kyseisessä tapauksessa olla omakuva jonkun historiallisen paikan edestä, josta tosin ei näy mitään.

Ennen lomakuvissa näkyi kohteet, joissa on käynyt. Nykyisin vain omakuva ja jos kuvan lähettää jollekin tai jonnekin, siinä on viesti, missä on käynyt. Karrikoiden ”Tämän näin” on muuttunut muotoon ”Nähkää minut täällä”.

Jäin miettimään asiaa laajempana ilmiönä. Ihmisen perustarve on tulla nähdyksi. Lienee tuttu kaikille vanhemmille lastensa sanat: ”äiti/isä kato”. Nähdyksi tuleminen on minuuden yksi perustusaine. Kun tulee nähdyksi, alkaa rakentua kuva itsestä. Laadullisesti hyvä nähdyksi tuleminen rakentaa kuvaa ainutlaatuisena, arvokkaana ja merkityksellisenä ihmisenä. Kun taas huono ja paha näkeminen tai nähdyksi tulemisen puute arvottomana ja mitättömänä.

Olemme kaikki myös aikakautemme ”tuotteita”. Virtuaalitodellisuudessa eläminen luo lyhyitä kuvia, jaettuja pieniä hetkiä, jotka katoavat bittitodellisuuteen. Yhtä lailla itsekeskeinen maailma herättää halua olla yksi keskiössä oleva: kauniina, hyvinvoivan näköisenä ja tyylikkäänä. Ihailun kohteena oleminen ruokkii narsistisia puoliamme. Itserakkaus on hyvästä, kun se ei ohita toisen näkemisen arvoa.

Ehkä syksyn teema voisi olla toisen näkemisen sanoittaminen: ”Näytät hyvältä” tai ”Sinulla on uusi hiusmalli. Onpa upea”. Pienet sanat voivat olla merkittävä asia toisen elämässä. Asia, joka kertoo, että on tullut nähdyksi riittävänä.

Ja niihin lomakuviin. Vaikka itsekin otan selfie-kuvia ja lähettelen niitä läheisten WhattsApp ryhmiin, on kiva katsella toisten lomakuvissa matkan maisemakuvia, pieniä yksityiskohtia ja merkittäviä nähtävyyksiä – niiden selfie-kuvien lisäksi.