Karmaako vai sattumaa?

Karmalla tarkoitetaan etupäässä syy seuraus suhdetta, jossa nykyinen on seurausta menneestä. Eri uskonnoissa tämä syy-seuraus suhde on jatkumo ennen syntymää ja syntymän jälkeen. Toisin sanoen karma on seuraus hyvistä tai pahoista teoista. Karma on eri kuin kohtalo. Siihen voi siis vaikuttaa omilla teoilla. Karma on omien tekojen jatkuvasti muuttuva tai alati jatkuva summa. Usein liitämme karmaan syy-seuraus suhteen lisäksi myös merkityksen ja tarkoituksen. Toisin sanoen, kaikille tapahtumille on syynsä ja toisaalta tapahtumilla on myös jokin tarkoitus.

En ole kovin syvällinen pohtija, joten mietin oman melko pinnallisen esimerkin kautta, mitä työmatkalle lähtiessä tapahtui.

Olin edellisenä iltana ennen työmatkalle lähtöä  jättänyt kannettavan lataukseen olohuoneen lattialle tv:n viereen. Muistan myös miettineeni, että pitää muistaa aamulla ottaa keittiöstä hyvinvointituotteeni (tietyt juomat ja pillerit) mukaan. Muistan myös miettineeni, että en merkinnyt niitä listaan, jonka teen aina matkalle. Yhtä lailla muistan mielessä käyneen, että toivottavasti en unohda ainakaan konetta.

Aamulla tuli kiirelähtö. En edes käynyt keittiössä. Pimeästä olohuoneesta otin koneen mukaan, vain huomatakseni turvatarkastuksessa, että se on tyttäreni. Selvisi myöhemmin, että puolisoni oli iltamyöhäisellä törmännyt lattialla olevaan koneeseen, nostanut sen keittiön pöydälle. Lisäksi tyttäreni oli tuonut oman koneen samaan paikkaan latinkiin. Aamulla unenpöpperöisenä otin koneen sieltä mihin jätin – huomaamatta, että siinä oli saman näköinen, mutta eri kone. Lisäksi unohdin ottaa ne hyvinvointituotteet, joten en mennyt keittiöön. Jo ajaessamme kentälle muistin, että en ottanut tuotteitani, mutta kiire oli olevinaan niin kova, että emme ehtineet kääntyä. Työkannettava jäi siis kotiin.

Miten tämä liittyy otsikkoon - karma tai sattuma?

Mietin, oliko kaikki sattumaa vai oliko siinä jotain karman tapaista? Syy-seuraus suhdetta, johon olisin itse voinut vaikuttaa. Oliko tässä jokin syvempi tarkoitus? Vai oliko kyseessä puhdas ikäviltä tuntuvien sattumusten sarjasta.

Jos olisin muistanut ne hyvinvointituotteet, olisi mennyt keittiöön ja huomannut koneeni siellä. Jos olisimme kääntyneet, olisin ehkä huomannut koneeni. Jos olisin pakannut edellisenä iltana kaikki tavarat, tätä ei olisi tapahtunut. Jos ja jos ja jos – mihin jos johtaa?

Esimerkkini oli harmittava, mutta korjattavissa oleva. Ei siis verrattavissa esimerkkeihin, joiden jälki jää pysyväksi, joita ei voi korjata eikä korvata.

Onko tapahtumat pelkkää sattumaa? Toisin sanoen, asioita vaan tapahtuu. Selviytyäksemme tarvitsemme tapahtumille vain jonkinlaisen tarkoituksen.

Vai olisiko sattuma mauste, joka luo tapahtumasta viime metreillä juuri sellaisen kuin se on. Ilman sen kummempaa syytä tai seurausta.

Vaikka jotkut tapahtumat elämässä ovat aivan kamalia, lohduttomilta tuntuvia. Jotenkin tuntuu, että selviytymisen näkökulmasta karmassa on ”länsimaisin” tulkittuna kuitenkin jotain lohdullista.

Koskaan ei voi tietää, mikä on hyvästä ja mikä pahasta.

Kaikki tapahtuu syystä. Joskus tosin syy voi olla hyvinkin pinnallinen.

Jokaisella asialla on tarkoituksensa, vaikkei sitä pystyisi heti käsittämään.  

Ai niin - ja työt sain hoidettua hyvin tyttärenikin läppärillä.