Valmentajuuden ytimessä

Minulla oli ilo taas kerran työskennellä osaavien valmentajien kanssa. Koulutuksessa yhdessä paneuduimme ja pohdimme, mitkä tekijät voivat olla tuloksen tekemisen taustalla. Perkasimme tapahtumia ja tarinoita. Pureuduimme syvälle. Kääntelimme kerrottua.

Totesimme, että pintavirtaukset on helppo löytää. Niistä luetaan kirjoista ja opitaan koulutuksissa. Sen sijaan pohjavirrat, jotka yhdistävät onnistumisia ja toisaalta tekevät niistä ainutlaatuisia, ovat hankalammin saavutettavissa.

Ja mikä tekee tästä hankalaa, suorastaan mielenkiintoisen ongelmallista?

Se, että haltuun saatu sanallistetaan ja saa muodon. Kun saa muodon, alkaa elää omaa itsenäistä elämää. Näin siitä tulee raami, rakenne ja tavoite. ”Kun teet näin, onnistut aina” tai ”Kun toimit näin, tulosta tulee poikkeuksetta”.

Se, että löydetystä asiasta tehdään kultti. Sitä haetaan, siitä puhutaan ja sitä pidetään kaiken perustana. Kultti voi olla tunnetila, asenne tai jokin hokema.

Tässä muutamia syitä, miksi pyöritimme asioita, miksi haastoimme valmentajia. Sietokyky saattoi olla kovilla. Juuri, kun oli tunne, että on maata jalkojen alla, pöllytimme uudelleen. Tarkoituksella. Matka on aloitettu -  ydintä kosketeltu. Valmentajuuden ja valmentamisen ydintä tavoiteltu.

Tästä jatkamme effective coachingissa parin viikon päästä.