Tasa-arvo urheilussa

Suomi on tasa-arvoinen maa, sanotaan.

Hyvää työtä ja pyrkimystä meillä siihen onkin, vaikka monelta osin siihen on vielä matkaa monella elämän osa-alueella. Tällä viikolla mediassa on ollut kovasti esillä eurojaot urheilussa. On ollut mielenkiintoista seurata keskustelua eurojaosta tietyissä palloilulajeissa. Puolesta ja vastaan argumentteja on tuotu julki. Esimerkiksi menestyksestä huolimatta naisille ei heru rahaa yhtä paljon kuin miehille, koska naisten lajeja ei seurata ja media ei ole kiinnostunut.

Jos näin on, tulisiko lajien sisällä ja miksei välillä tehdä enemmän brändäys työtä, jotta ihmiset kiinnostuisivat enemmän. Tuskin mikään laji vahingossa ja sattumalta on noussut kansan suosioon, oli sitten kyse miehistä tai naisista.

Toisaalta meillä on joukkuelajeja, joissa suomalaiset naiset ovat tuoneet maailmanmestaruuksia, kuten muodostelmaluistelu ja joukkuevoimistelu. Yhtään enempää ne eivät näy mediassa, saati että näkyisivät rahanjaossa. Miten tämä pitäisi tulkita? Onko kyse siitä, että naisten valloittamat lajit eivät uppoa samalla tavalla kuin miesten?

Esimerkiksi naisten jääkiekkoliigan ottelussa Kärpät-Blues 25.11.2017 oli ottelupöytäkirjan mukaan 136 katsojaa. Miesten jääkiekkoliigan ottelussa Kärpät-Tappara 21.11.2017 oli 6002 katsojaa. Naisten jalkapallon EM loppuottelua seurasi TV:stä noin 424 000 ihmistä. Nopealla etsinnällä en löytänyt, paljonko miesten pelejä seurataan, mutta Uefan (Euroopan jalkapalloliiton) mukaan luvut pyörivät maailmalla yli 200 miljoonan. Väheksymättä ketään tai mitään, tämä on fakta, kun puhutaan rahasta urheilussa.

Osa suomalaisten urheilijoiden tuloista tulee sponsoreilta, joissain lajeissa suurin osa. Sponsorit hakevat yhteistyön kautta hyötyä omaan liiketoimintaansa. On itsestään selvää, että yritykset haluavat näkyä siellä, missä on katsojia ja mediaa.

Miesten luoman urheilukulttuurin muuttaminen ei ole helppoa; sukupuolten välistä tasa-arvoa hakevat ihmiset ovat joutuneet tekemään kovasti työtä ja joutuvat vastakin, jotta todellista muutosta tapahtuu. Urheilua pidetään tärkeänä osana suomalaista yhteiskuntaa. Valitettavan usein urheileminen maksaa paljon. Kun puhutaan naisten huippu-urheilusta ja rahasta, tulisi lajien lisäksi myös valtiovallan ottaa ”koppi” asiasta. Jos halutaan, että Suomalaiset naiset menestyvät urheilussa, on heitä tuettava enemmän yhteiskunnan varoin ja se on poliittinen päätös.