Riossa tapahtuu - tunteiden ja kokemusten vuoristorataa

Jälleen kerran urheiluinnokkaat ihmiset saavat sylintäydeltä tapahtumarikkaita elämyksiä Rion Olympialaisista. Naisten maantiepyöräily dramaattisine käänteineen tai naisten trapin finaalissa Skinnerin nousu ja tiukka taistelu Rooneyn kanssa, puhumattakaan trapin miesten finaalista Pellielon ja Glasnovicin välillä, vain muutamia mainitakseni. Tämän lisäksi suomalaisten urheilijoiden kisataivallusta, myös uusine lajeineen, kuten Oláhin pöytätennisottelu tanskalaista Grothia vastaan, on varmasti ollut mielenkiintoista seurattavaa.

On mielenkiintoista, miten urheilu voi sytyttää ja herättää monenlaisia tunteita: järkytystä, pettymystä, surua, jännitystä, myötätuntoa ja suunnatonta onnistumisen iloa. Niin kutsutut urheiluihmiset uppoutuvat tv:n ääreen ja eläytyvät täysillä urheilijoiden kilpailusuorituksiin. Ne ihmiset, jotka eivät urheilua juurikaan seuraa, eivät voi ymmärtää, miten tavallisista täysjärkisistä ihmisistä voi tulla noin ”urheiluhulluja”. Miten jonkun suoritus voi herättää tuollaisen tunteenpalon?

Kun miettii tunteiden suuruutta kotikatsomoissa, voi aavistella, miten suurta se on paikan päällä. Ja mikä vaikutus sillä on urheilijoihin itseensä. Miettikää sitä energiaa ja tunnelatausta kentillä. Ei siis ihme, jos joku urheilija ei kykene suoriutumaan sillä tasolla, jolla hän oikeasti on.

Näin ajatellen on todella tärkeää ja hienoa, että psyykkinen valmentautuminen alkaa olla jo luontainen osa valmennusta ylipäätään. Miten onnistua, huolimatta paineista ja tunteiden virrasta ympärillä – keskeisenä teemana. Psyykkinen valmentautuminen ei tarkoita vain valmistautumista vaan myös jälkipuintia. Se, että tunteenpaloa riittää, ei saisi tarkoittaa sitä, että ihminen jää kantamaan jotain tunnepitoista kokemusta – mikäli ei itse halua. Siksi on tärkeää, että myös jälkihoito osataan tehdä hyvin ja ammattimaisesti.

Rion olympialaiset tarjoavat monenlaista muutakin seurattavaa urheilijoiden ottaessa itsestään mittaa. Muun muassa Rion väkivaltarikokset, urheilussa esille tulleet dopingskandaalit ja Rion poliittinen sotku. Jos ei urheilua seuraa, nostaa Olympialaiset Brasilian ja Rion kansalaisten tilanteen päivänvaloon uudella tavalla. Kovin on raadollista elämä Riossa. Tunteiden ja kokemusten vuoristorataa pahimmillaan ja parhaimmillaan.