Onko lomatunnelma tapahtumien ketju vai asenne?

Monella loma häämöttää, osalle jo alkanut, ja toki on niitäkin, jotka eivät edes pääse lomailemaan. Lomalle lähdön tunnelmissa voi olla vaikeaa olla, jos mieltä askarruttaa liian monet asiat.

Jos pöydälle jää liian monta työasiaa kesken, voi olla vaikeaa päästää niistä irti. Jos työpaikan jatkuvuus ei olekaan syksyllä taattua, voi olla hankalaa levätä. Jos selvittämättömiä ihmisten välisiä tilanteita jää auki, voi olla ahdistavaa jäädä lomalle.

Samalla tavalla yksityiselämän tilanteet ja ihmissuhteet voivat askarruttaa mieltä niin, että loma suorastaan kauhistuttaa. Työ toi sentään jonkin rytmin ja pakopaikan yksityiselämän haasteista.

Miten ihmiset oikein pääsevät niin kutsutusti lomatunnelmaan?

Pitääkö työpöydän olla siisti ja kaikkien asioiden tehtynä, ennen kuin voi lomasta edes haaveilla? Pitääkö tietää takuuvarmasti, minne menee syksyllä, että lomasta voi nauttia? Tuleeko kaikkien työpaikan ihmissuhteiden olla kunnossa, jotta voi hyvillä mielin lomailla? Ja tuleeko yksityiselämän asiat saada priimakuntoon, jotta loma edes mahdollistuisi?

Onnekas on se, jolla tuo kaikki toteutuu.

Jotenkin tuntuu, että enemmän harvoin kuin usein asiat menevät kuten toivoisi. Joskus jopa loman ensimmäiset päivät menevät irti päästämisen työstämiseen tai yksityisasioiden vatvomiseen. Joskus taas jokin yksityiskohta, yksittäinen tapahtuma tai ihminen voi omalla leppoisalla olemuksellaan saada lomafiiliksen päälle ilman, että mikään vaivaisi.

Ehkä lomatunnelma on enemmänkin asenne kuin tapahtumien ketju. Ehkä kyse ei olekaan siitä, mitä todellisuudessa tapahtuu vaan siitä, mitä mielessä tapahtuu. Lomalla usein velvoitteet vähenevät tai ne ainakin ovat toisenlaisia kuin työssä. Myös aikataulut väljentyvät tai ne ovat miellyttävämmällä tavalla rakennettuja ja kohdistuvat etupäässä asioihin, joita haluaa tehdä. Lomalla rytmi on usein rauhallisempi tai ainakin se on itse valittu.

Kun tätä kirjoitan, alan itsekin jo siirtyä mielen maisemissa lomatunnelmiin, vaikka asioita on vielä paljon kesken, tekemättä ja osin epäselviäkin.

Leppoisia lomatunnelmia, vaikka tapahtumat eivät siihen viittaisikaan!