Kannattaisiko pelata kuin Islanti eli onko oikein, jos pärjää "väärin"?

Jalkapallon EM-kilpailut ovat tarjonneet hienoja urheiluelämyksiä ja upeaa viihdettä – ainakin niille, joita jalkapallo kiinnostaa. Joskus nuorena pelasin jalkapalloa itsekin, mutta en muista, että meillä olisi mitään tiettyä pelikuviota ollut. Nämä puolustuslinjat ja taktiset ratkaisut ovat ainakin itselleni olleet mielenkiintoista seurattavaa sen lisäksi, että on voinut katsoa yksittäisten pelaajien onnistumisia. Itse asiassa, myönnän, etten edes tunne jalkapalloa sisältä niin hyvin, että siitä voisi spekuloida – silti spekuloin.

Mietin esimerkiksi Islannin ja Portugalin kohtaamista, jossa Islannin pelikuviot olivat jotain sellaista, mikä ei ymmärtääkseni istu normaaleihin jalkapallon pelisysteemeihin. Peli päättyi kuitenkin tasapeliin.

Jäin miettimään tätä ilmiönä – ja yleistäen vähän laajemmallekin. Voisiko tässä olla jotain mallinnettavaa pärjäämisen, menestyksen ja voittamisen ytimestä?

Toisin sanoen:

Tehdä jotain toisella tapaa kuin on totuttu. Miksi pelata niin kuin valtaosa pelaa? Miksi ei tekisi jotain täysin erilaista? Bisnesmaastossa tämä ei ole uutta. Muun muassa Kimin ja Mauborgnen (2005) kirja Sinisen meren strategia on yksi esimerkki tästä. Ideana on siis luoda uusi oma strategia, tulokulma eli meri, jota taistelu ei ole vielä muuttanut punaiseksi.

Ja kääntäen, miksi tehdä jotain sellaista, jota ei osaa tai josta lähtökohtaisesti tietää, että toinen on parempi? Miksi yrittää pelikuviolla, jonka toinen päihittää mennen tullen? Mitä jos katsoisi ”omaa peliä” ulkopuolelta pelin? Entä jos sääntöjä ja normeja tai vallitsevia käytänteitä ei olisi, mitä silloin tekisi? Luovat ratkaisut edellyttävät usein vallitsevan systeemin näkökulmasta tyhmiä ja typeriltä kuulostavia avauksia. Eikä ole harvinaista, että tuolloin pitää myös ottaa riski naurunalaiseksi joutumisesta.

Kuka määrittää, mikä on oikein pelaamista ja mikä ”väärin” pelaamista? Toisin sanoen, ”Millä oikeudella Islanti noin pelasi jalkapalloa?” Sen korniuden hahmottaa, jos kuulisi jonkun sanovan yrittäjälle, joka lakia kunnioittaen ja yritteliäästi tahkoaa tulosta tavalla, joka ei vaan kaikkia miellytä: ”Eihän nyt noin voi bisnestä tehdä”

Kun jossain on takku tai ongelma, se kertoo, että käytössä oleva ratkaisutapa ei toimi. Kun jokin ei toimi, kannattaa tehdä jotain toisin. Toisin voi tehdä myös muuttamalla maastoa, jossa toimii. Kun maasto muuttuu, voi ratkaisuvaihtoehdotkin olla jotain mullistavan ja sensaatiomaisen väliltä.

Joskus kannattaa pelata kuin Islanti Portugalia vastaan.