Pelkkä innostus ei riitä

Olen ihmisenä sellainen, joka innostuu helposti. Innostun uusista asioista, teemoista, ihmisistä, ilmiöistä ja tekemisestä. Minulla on monia hyviä ideoita, uusia aloituksia ja loistavia aikomuksia. Jäin miettimään, miksi ihminen ei saa kaikkia asioita alkuinnostuksesta huolimatta vietyä loppuun? 

Osa innostuksesta varmaan päätyy siihen, että kokonaisuus tuntuu liian suurelta. ”Nyt siivotaan ja heitetään kaikki turhat tavarat pois” – ajatus voi päättyä siihen, kun avaa vaatehuoneen oven ja muistaa, että näitä komeroita on sitten useampi talossa.

Yksityiskohtia ja muuttuvia osia on liikaa. ”Tehdään suuri muutos koko systeemissä”. Mieleen tulee kuitenkin liikaa yksityiskohtia ja poikkeamia, joiden suunnittelu tuntuu ylivoimaiselta. Helpompi jättää asia sikseen.

Osa innostuksesta päättyy varmasti myös uskon puutteeseen. ”Hyvä idea, mutta en usko, että kukaan muu tähän uskoisi”.

Ehkä innostus oli vain ryhmässä syntynyt yhteinen tunnehuuma, joka päättyy realiteetteihin, kun on irti ryhmästä? ”Eihän tuo oikeasti mikään sellainen asia ole, johon haluan sitoutua”.

Joskus myös arvot estävät – asia ei ole loppupelissä niin tärkeä ja merkityksellinen. Innoissaan tehty kuntoilusuunnitelma tyssää jo alkumetreille. ”Terveys on tärkeä minulle, mutta perhe vielä tärkeämpi”. Näin ollen illalla lenkki jää väliin ja tilalle tulee lasten kanssa lukeminen.

Pelkkä innostus ei riitä. Tarvitaan suunnattomasti työn tekoa, vaivannäköä ja arkista puurtamista. Veikkaan, että niissä on innostus kaukana. Vaikka olisi kuinka innostava asia ja itse innostunut, jossain vaiheessa on aina kohtia, joissa vain puurretaan, hiotaan yksityiskohtia ja tehdään hommia, vaikka ei huvita ja tuntuu ettei se lopu ikinä.

Innostus voi saada liikkeelle, mutta ei takaa, että homma tulee tehdyksi. Hommat tulee tehdyksi vain tekemällä, vaikka ei huvittaisi.

Mitä, jos vaan alkaisi tehdä? Pienikin muutos on parempi kuin ei mitään.

Mitä, jos pureutuisi yksittäiseen asiaan sen sijaan, että yrittäisi saada kokonaisuuden haltuun. Kokonaisuuskin koostuu pienistä osista.

Mitä, jos kokeilisi? Suuretkin keksinnöt on aloitettu jostain kokeilusta.

Ehkä se innostuskin jossain vaiheessa nousee, kunhan vaan sinnikkäästi tekee. Jos ei nouse prosessin aikana, niin ainakin sen jälkeen, kun on saanut jotain aikaiseksi.