Jouluna hyvä mieli

Joulu tulee – oli valmista tai ei. Monelle jouluun valmistautuminen on aloitettu jo hyvissä ajoin. Paikat siivottu, lahjat hankittu tai matka varattu jo syyskuussa. Osalle joulu tulee jälleen kerran yllättäen, mutta viime hetken paniikissa onnistuu kuitenkin hoitamaan homman kotiin, kuten joka vuosi. Kiire, hektisyys ja täydellisyyteen pyrkiminen eivät tosin kuulu tämän hetken joulueetokseen. Nyt tulee hidastaa tahtia, nauttia hetkestä ja luottaa, että kaikki on riittävän hyvin, vaikka omasta mielestä mitään ei olisi saanut tehtyä.

Voin kuvitella, että joulun viettoon ei ole helppo asettautua, mikäli perinteisiä jouluvalmisteluja ei ole saanut tehtyä. Jollekin perinne on jouluvalot, jollekin itsetehdystä piparitaikinasta leivotut piparit ja jollekin ne kuuluisat keittiön kaappien siivoamiset. Kaikkiin edellä mainittuihin on toki vasta argumentteja – tyyliin, "pese kaapit, jos vietät joulun siellä" tai "kaupasta voit ostaa taikinan tai valmiit piparit". Yhtä lailla voin kuvitella, että edellä mainitut sanat eivät helpota niitä, joille kyseiset asiat ovat tärkeitä perinteitä.

Mietinkin, kuka tai mikä määrittää, millainen on itse kullekin hyvä joulu. Tiedän ihmisiä, jotka haluavat   ”skipata ” koko joulun. He olisivat töissä tai matkoilla, jos mahdollista, koko joulun ajan. Tiedän myös ihmisiä, jotka aloittavat joulun suunnittelun jo lokakuussa. Pikkuhiljaa he ikään kuin laskeutuvat joulun viettoon. Tiedän myös ihmisiä, jotka pitävät joulusta, mutta joka vuosi he ehtivät aloittaa valmistelut vasta 22. päivä tai aaton aattona. Voi vaan kuvitella, miten tiukalla aika taululla he pakertavat kaiken itselleen sopivaan kuntoon.

Joulu, Kristuksen syntymäpäivä, hiljentymisen päivä, joulupukin päivä, lahjojen antamisen ja saamisen päivä tai läheisten ihmisten kokoontumispäivä, merkitsee meille erilaisia asioita. Jotain erityistä tuossa päivässä kuitenkin on – liittyy se sitten sen odottamiseen tai itse tapahtumaan.

Ehkä oleellista on, että joulu kaikkine esivalmisteluineen tuottaa itselle sopivaa hedelmää - hyvää mieltä, rauhaa tai iloa. Ja vaikkei joulu ihminen olisikaan, hymy ja hyvät joulun toivotukset naapurille tai kaupan kassalle antavat varmasti saajalle iloa ja hyvää mieltä.

Niin, mitenkäs meillä: keittiön kaapit on siivottu, piparitaikina ostettu ja jouluvalot laitettu jo joulukuun alussa. Siis joulumieltä jo rutkasti ja vielä paljon tehtävää ennen kuin pukki tulee.