Kaksi minuuttia ja 50 sekuntia

Eilen 18.10.2016 tehtiin jälleen suomalaista jääkiekkohistoriaa. Viisitoista vuotias Mikkelin Jukureiden Mikko Kokkosesta tuli nuorin SM - liigaa pelannut jääkiekkoilija.

- Kaksi minuuttia ja 50 sekuntia.

- Viisi vaihtoa.

- Jääkiekkohistoriaa.

Mikko Kokkoselle eilinen oli ikimuistoinen. Hänellä on varmaan jo tuossa iässä lähes kaikkea, mitä jääkiekkoilijalta vaaditaan. Hänellä on mahdollisuus olla tulevaisuudessa yksi parhaimmista suomalaisista jääkiekkopuolustajista. On upeaa nähdä nuorissa tulevaisuuden lupauksissa intoa, halua ja tarmoa urheilun suhteen. Nuorelle itselleen on aina upea mahdollisuus päästä pelaamaan SM -liigaa, oli hän sitten 15 tai 16 vuotias, kuten meillä muutama muu pelaaja on ollut liiga debyytissään. Harva sellaisesta kunniasta kieltäytyisi.

Jäin kuitenkin miettimään, mitä tämä kertoo suomalaisesta jääkiekosta? Onko niin, että meillä on vaikea pitää suomalaisia huipputason junioreita omissa joukkueissa? Onko ns. isojen joukkueiden tai Pohjois-Amerikan juniorisarjojen imu niin kova, että nuorille lahjakkuuksille täytyy antaa porkkanana jopa SM-liigan pelejä. Vai kertooko tämä nuorten tulevaisuuksien paremmasta pelillisestä tasosta kuin mitä aikuiset pelaajat ovat tällä hetkellä – toivottavasti ei kuitenkaan.

Karrikoin kovasti, mutta mietin myös, paljonko tästä historiallisesta tapahtumasta oli pelillisesti hyötyä kotijoukkueelle ja miten se vaikutti vastustajajoukkueen peliin henkisesti?  Isät vastaan pojat peleissäkään ei mennä ihan täysillä. En katsonut peliä, mutta mietin, miten vastustaja nuoren kohtasi.

Tai ehkä kyse onkin mielettömän hyvästä markkinoinnista. Mikkelin Jukurit sai varmasti satoja sellaisia ihmisiä katsomoon, jotka muuten eivät olisi otteluun tulleet. Urheilu elää erilaisista ennätyksistä ja on mielenkiintoista todistaa tällaisia tapahtumia. Lehdissä ja sähköisessä mediassa oli koko sivun juttuja Mikkelin Jukureista ja kyseisestä nuoresta. Pelasiko eilen tai aikaisemmin tällä kaudella liigassa joku noin ns. aikuinen parikymppinen pelaaja ensimmäistä liigaotteluaan?  Luultavasti, mutta näin suuria otsikoita se ei varmasti saanut.

Ihmiset haluavat sankaritarinoita. Jukureissakin on tiedostettu tämä. Jos tämän debyytin jälkeen ei tulekaan enää peliaikaa, niin ainahan voi vedota siihen, että eihän sota yhtä miestä kaipaa tai poikaa.

Ja lopuksi, miten viisi vaihtoa liigapelissä kehittää nuorta pelaajaa? Miesten harjoitukset ovat varmasti kovempia, mutta voisin kuvitella, että 25 vaihtoa alempien sarjojen peleissä on varmasti kehittävämpää. Toisaalta henkisesti tällaisella debyytillä on iso merkitys – ehkä sitä sillä haettiinkin? Lisää buustia ja intoa pysyä kotipaikkakunnalla ja Jukureissa.