Energiamyrkyttäjä, -syöppö vai jotain muuta?

Kuulin eräässä asiakasorganisaatiossa itselleni uuden termin: ”energiamyrkyttäjä”. Sillä tarkoitettiin ihmistä, joka pilaa ilmapiirin, jolla on jokaiseen asiaan vain kielteistä kommentoitavaa ja joka ei usko minkään hyvän tapahtuvan koskaan. Hän on se, joka hymyilee tyytyväisenä, jos jokin asia menee pieleen, tajuamatta, että itse aiheutti sen omalla myrkyllisyydellään.

Jäin miettimään meitä ihmisiä energian näkökulmasta. Itse en mielelläni tyypittele ihmisiä – siis en usko typologioihin, joiden mukaan karrikoiden kaikki 7 miljardia ihmistä voidaan luokittaa tiettyjen persoonallisuudenpiirteiden mukaan – ikään kuin juuri täsmälleen samanlaisia kuin sinä on useampi satatuhatta. Se siitä ainutlaatuisuudesta. Mutta typologioilla on paikkansa – ne auttavat ”hyvässä yksinkertaisuudessaan” hahmottamaan helpolla tavalla oleellisia asioita.

Jos ajattelisi energian suhteen ihmisiä eri luokkiin. On siis olemassa energiamyrkyttäjiä, jotka ovat kuin Star Warsin Darth Vadereita tai Harry Potterin ankeuttajia – kun he ovat paikalla, jonkinlaista tuhoa tapahtuu aina. Tuho voi olla siis ajatusten, kokemusten tai uusien ideoiden tuhoutumista. Pahimmillaan toki koko yhteisön tuhoa.

Lisäksi on olemassa nk. energiasyöppöjä. Energiasyöppö on mielestäni mielenkiintoinen kaksisuuntaisuudessaan. Negatiivissävytteinen energiasyöppö on helppo tunnistaa. Sehän on energiamyrkyttäjän serkku. Ei yhtä paha, mutta todella ärsyttävä piikki lihassa. Hän on se, joka narisee koko ajan. Tarttuu jokaiseen ”ei niin tarkkaan mietittyyn” sanaan. Hän saa kokoukset viivästymään, koska itse asiaan pääsy kestää ja se, joka saa olon tuntumaan tapahtuman jälkeen raskaalta. Hommat saatiin tehtyä, mutta takki on tyhjä.

Positiivinen energiasyöppö on sen sijaan vaikeampi tunnistaa. Hän on niin saakutin iloinen, myönteinen ja energinen koko ajan. Hänen energian viemistään ei välttämättä huomaa vasta kun viiveellä. Päivä menee hyvin, mutta kuukausi samassa paikassa saa oman olon tuntumaan todella heikolta ja huonolta. Positiivinen energiasyöppö imee mehut kaikista ja kaikesta. Hän on kuin pyörremyrsky, joka saapuu paikalle.  Tekemisellään, iloisuudellaan ja tehokkuudellaan muut jäävät kuin nalli kalliolle pyörremyrskyn mentyä. Yleensä me ihmiset emme aina, kaikkialla ja kaikkien kanssa jaksa olla niin tehokkaita, niin myönteisiä ja niin tarmokkaita kuin positiivisen energiasyöpön rinnalla tulisi olla. Hänen kanssaan hommat saadaan tehtyä, hauskaakin oli, mutta takin lisäksi mielikin on aika tyhjä.

Energiavaalija on ihminen, joka tasapainottaa olemassa olevan energian määrää. Hän on se, joka saa yli-innokkaan ja ylivirittyneen ryhmän rauhoitettua. Hän on se, joka saa liikkeelle laiskan tai alivirittyneen ryhmän ja pitää tasapainon kuta kuinkin kohdallaan. Hän ei kestä yli- eikä alivirittyneisyyttä. Vain sopiva, seesteinen ja tasapainoinen olotila sopii hänelle. Siksi hän nousee esille tilanteissa, joissa energian tasapaino muuttuu.

Tätä listaa voisi jatkaa kuinka pitkään tahansa! Energiankasvattaja, energianlukittaja, energiansuuntaaja – vain joitain esimerkkejä mainitakseni. Millaiseksi sinä itsesi luokittelet? Ja vielä mielenkiintoisempi, millaisena toiset sinut näkevät? Ja jotta ei yksinkertaisteta meitä ihmisiä liikaa, niin voit myös kysyä itseltäsi, millaisena näyttäydyt eri tilanteissa ja ryhmissä?