Mitkä ovat ne ydinasiat, joiden on oltava kunnossa menestyäkseen?

HJK:n tappioputki on ollut tapetilla. Menestystä takonut joukkue ja seura ovat varsin uudessa tilanteessa. Varmasti syitä on monia ja monen tasoisia siihen, miksi peleissä on hävitty. Miettimättä ja pohtimatta HJK:n tilannetta, jäin miettimään asiaa ylipäätään urheilussa. Mitkä ovat ydinasiat, joiden on oltava kunnossa, jotta menestystä voi tulla ylipäätään?

Huomaan, että itselleni nousee mieleen välittömästi lista asioita, joiden tulee olla kunnossa, kuten esimerkiksi urheilijan oma tahto ja elämäntilanne, hyvä ja korkeatasoinen valmennus sekä olosuhdetekijät, vain muutaman mainitakseni.

Yleisesti ajatellaan, että näiden osatekijöiden tulee olla kiitettävällä tasolla. Vasta sen jälkeen voi alkaa kilvoitella menestyksestä huippu-urheilussa. Kiitettävä taso ei takaa menestystä, mutta tekee sen vasta sitten mahdolliseksi.

Kun mietin niitä urheilijoita ja valmentajia, joiden elämän- ja urheilu-urankulkua tunnen, edellinen väite ei pidä paikkansa. Joillain huipuilla yksityiselämä voi olla retuperällä, silti he menestyvät urheilu-uralla. Joillakin puitteet ovat loistavat, mutta menestystä ei tule. Kärjistäen.

Mitkä sitten ovat oikeasti ne ydinasiat, joiden on oltava kunnossa?

Onko kuitenkin viime metreillä kyse siitä, että jokaisella on omanlaisensa onnistumisen ja menestymisen ydinasiat, joista osa istuu hyvin yleistyksiin ja osa ei.  Ehkä osa tällaisista tekijöistä on myös tiedostamattomia, joiden mallittaminen on siksikin niin vaikeaa.

Vaikka psyykkisessä valmennuksessa pyritään tunnistamaan ja tiedostamaan nämä tekijät, todellisuudessa niitä on vaikea saada kiinni, koska ne näyttäytyvät eri kisoissa ja otteluissa eri tavalla ja eri kohdissa. Siksi varmaan osa urheilijoista puhuukin sattumasta tässä yhteydessä. Se on helpompaa, kun puhua tunteen häivähdyksestä, ajatuksen alusta tai yksittäisestä ponnistelusta, joka ajoittui oikeaan aikaan oikeaan saumaan. Varsinkin kun se seuraavassa kilpailussa on hivenen erilainen.

Uskon kuitenkin, että on tärkeää tunnistaa edes jollakin tasolla ne ydinasiat, jotka omalla kohdalla todennäköisemmin ennustavat onnistumista kuin epäonnistumista. Luonnollisesti tällainen lista muuttuu jo kauden aikana. Osa tärkeiksi pidetyistä asioista osoittautuukin vähemmän tärkeäksi ja päinvastoin. Kun tunnistaa karkean kartan eli on olemassa jonkinlaiset ydinasiat, on helpompi pitää itsensä tiellä, jonka kokee itselleen toimivaksi, hyväksi ja sopivaksi. Joskus tappioputkessa se voi olla jopa välttämätön.