Väsynyt valmentaja on aikapommi - monella tapaa

Urheiluvalmentajan työn kuva voi olla todella laaja. Se voi sisältää lajivalmennuksesta vastaamisen lisäksi, managerin, ravintotieteilijän, psyykkisen valmennuksen ja jopa vanhemman tehtäviä. Joillain valmentajilla on myös omien urheilijoiden valmentamisen lisäksi kehitystehtäviä seurassa tai lajiliitossa sekä esimiestehtäviä. Kun tehtäväkenttä on liian laaja eikä valmentajalla ole asiantuntevaa tiimiä ympärillä, on riski että hän väsyy. Väsyneenä ei enää huomaa metsää puilta. Sitä yrittää pärjätä ja sinnitellä, jolloin ei enää näe kokonaisuutta yhtä hyvin kuin virkeänä ja levänneenä.

Tällainen valmentaja on aikapommi – aikapommi oman terveytensä näkökulmasta. Väsymys ei hellitä enää edes vapaapäivinä. Pikku hiljaa väsymys on osa arkea. Itse ei huomaa sitä, läheiset ja ystävät ympärillä kylläkin. Koska väsymys sumentaa osin arvostelukyvyn, valmentaja on aikapommi myös urheilijan näkökulmasta.

Jokaiselle urheilijalle oma ura on ainutlaatuinen. Sen eteen ollaan valmiita panostamaan omasta ja perheiden puolesta paljon. Tilanteessa, jossa urheilija haluaa kansainväliselle huipulle, valmennuksellisia virheitä ei saisi tulla tai ainakin niiden määrä on oltava mahdollisimman pieni. Urheilija odottaa, että valmentaja tekee kaikkensa, jotta juuri hänen uransa menee oikeita polkuja pitkin kohti himoittua maailman mestaruutta tai olympiavoittoa.

Väsynyt valmentaja ei näe kokonaisuutta. Hänen uudistumiskykynsä ei ole entisellään. On pakko toistaa samaa, koska vanhat ja tutut polut ovat turvallisia, vaikka hyvinvoivana toimisi toisin. Tehdyt valinnat jättävät jälkensä urheilijaan, joka luottaa valmentajaansa 110 %:sti. Valmentaja voi parantua ja tehdä parempia valintoja muiden urheilijoiden kohdalla, mutta urheilija kantaa näitä jälkiä koko elämänsä. Ne jäljet voivat pahimmillaan saastuttaa koko urheilu-uran.

Valmentajien jaksaminen ja hyvinvointi on urheilussa oleellista. Panostaminen siihen, että valmentajalla on henkinen tuki taustalla, on tärkeää. Ammattitaitoinen tuki ei ole vain henkinen olkapää, vaan myös realistinen ja konfrontoiva peili, mikä uskaltaa tarvittaessa suoraankin sanoa, mikäli valmentaja tekee heikkolaatuista työtä. Jokainen urheilija ansaitsee parasta mahdollista valmennusta. Jokainen valmentaja tarvitsee apua työhönsä. Kukaan ei jaksa, jos ei joskus saa apua ja tukea itselle. Onneksi Suomessa meillä on jo hyviä käytännön esimerkkejä valmentajan työn ammattimaisesta tukemisesta. Toivottavasti hyvät käytännöt leviävät ja yleistyvät koskemaan koko tärkeää työtä tekevää ammattiryhmää.