Valmentaa kuin nainen

Meillä on Suomessa käynnissä urheilussa ”Valmentaa kuin nainen” hanke palloilulajeissa. Siinä on mukana useita lajiliittoja sekä Valmentajat ry, Saval ja opetusministeriö. Nimi hankkeelle herättää monenlaista mielikuvaa ja ajatusta.

Valmentaminen on selkeää urheilukieltä ja se etupäässä myös ymmärretään kutakuinkin samantapaisesti. Mutta tuo loppulause: kuin nainen – mitä se tarkoittaa?

Käsityksiä, joita olen kuullut, ovat hyvin moninaisia:

”Valmentaminen on siis jotain pehmoilua ja lepertelyä”

”Valmentamisesta tehdään sukupuoliasia”

”Valmentamisen kakkostaso – kaikilla naisilla ei vaan ole munaa valmentaa”

”Valmentamiseen liittyy jotain erityistä”

Sanoilla kuvastamme todellisuutta. Käytetyt sanat tulkitaan vallitsevan todellisuuden pohjalta. YouTubessa pyörivä ”Always like a girl” video on tästä erittäin hyvä esimerkki (huolimatta siitä, että se on mainos). Sanoilla me myös muokkaamme ja luomme uudenlaista todellisuutta. Kyseisessä videossa on mielestäni perusidea sanoa:

”Juoksen kuin tyttö tarkoittaa, että juoksen niin lujaa kun pystyn. Juoksen kuin tyttö, koska olen tyttö.”

Videota on katsottu yli vajaa 60 miljoonaa kertaa. Siitä on pidetty yli 200 000 kertaa ja ei pidetty yli 20 000 kertaa. En tietenkään voi tietää, miksi joku ei ole pitänyt videosta, mutta se voi kertoa siitä, miten vaikea asia on tai miten kummallisesti me osaammekin ajatella asioista, jotka ovat toisille aivan luonnollisia asioita.

Suomen ”Valmentaa kuin nainen” hankkeen nimi on osuva ja hyvä monessakin mielessä. Se nostaa esiin naiset urheilussa. Heitä on, mutta harvemmin näkyvillä paikoilla. Ennen kaikkea se kuitenkin nostaa mielestäni esille sen tärkeimmän asian: ”valmennan kuin nainen, koska olen nainen”. Siihen ei sisälly ennakkokäsityksiä, luuloja tai uskomuksia naiseudesta ulottuvuutena tai sen merkityksestä. Se korostaa sitä tosiasiaa, että valmentajissa on sekä naisia että miehiä. Tähän faktaan ei liity millään tavalla osaaminen, taitavuus tai kyvykkyys.

Valitettavasti tässäkin asiassa tosiasioita voi vääristää ennakkoasenteemme ja uskomuksemme.