Korjaako ajattelu?

Mieli ohjaa ihmisen toimintaa. Se ohjaa kehoa ja sen reaktioita. Mieli ei edes kysy lupaa, kun se karkaa omiin ajatus- ja käsityskoukeroihinsa. Usein puhutaan siitä, että ajattelun voi korjata ajattelulla. Jos esimerkiksi ajattelee: ”en osaa” voi sen sijaan ajatella, että ”osaan kyllä, kun vain teen”. Tai jos tuo ajatus tuntuu liian suureellista, voi ajatella: ”Pystyn oppimaan” tai vähintään ”voin kokeilla edes”. Näin siis ajattelulla pyritään korvaamaan kielteisempi ajattelu.

Miksi yllä kerrottu ei sitten aina toimi?

Ihmisen mieli voi myös tehdä kepposen. Ajattelun korjaamisprosessi voi myös johtaa ongelmasta toiseen. Esimerkiksi jos ihminen ajattelee itsestään, että on huono ja epäonnistunut, johtaa tällainen ajattelu alakuloon ja jopa masennukseen kenet tahansa pitkään jatkuessaan. Tällaista ajattelua mieli voi pyrkiä korjaamaan esimerkiksi ajattelemalla: tee entistä paremmin, nopeammin, tehokkaammin ja täydellisemmin jatkossa. Lienee sanomattakin selvää, että kyseinen ajattelu ei tue hyvinvointia pitkällä tähtäimellä. Yhtä lailla se voi johtaa ajattelemaan, että parempi on olla yksin, ei ainakaan tule pettymyksiä. Ei kannata mennä tai yrittää, ole mieluummin siinä, missä olet nyt. Tällöin ihminen jää olemassa olevien käsitystensä vangiksi eikä pysty muuttamaan mitään.

Ajattelu ei siis aina korjaa ajattelua. Mieli on taitava luomaan systeemejä, jotka kompensoivat kieroutuneita ajattelunrakenteita toisilla yhtä kieroutuneilta. Pahinta tästä on se, että ihminen ei edes huomaa sitä itse. Kärsii vain päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen, alistuen tai kompensoiden näitä mielen tuotoksia.

Joskus tarvitaan oikeasti ammatti-ihminen näkemään, tunnistamaan ja puuttumaan näihin mielen omituisiin koukeroihin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö ajattelumallien ja -strategioiden tunnistaminen ja tietoinen muuttaminen olisi tärkeää.  Tarkoitan sitä, että ihmismieli ei ole mekaaninen ja looginen eikä rationaalisesti ja lineaarisesti toimiva. Se on täynnä yllätyksiä, silmukkamaisia rakenteita ja muuttuvia strategioita.

Pelkkä ajatusten tietoinen työstäminen ei aina riitä  - pahimmillaan se voi viedä ojasta allikkoon. Parhaimmillaan ajatusten käsittely ja mielen sisällön työstäminen voi johtaa uusiin ja itseä palkitseviin oivalluksiin. Oivalluksiin, jotka antavat armon ajatuksista.