Uudet lihakset käyttöön

Sain kuukaudeksi käyttööni kuntosalikortin. Niinpä menin keskiviikkona (3.9.) tunnille, johon ehdin illalla ja jossa oli tilaa. Tunnin teema oli vatsa ja peppu. Periaatteessa liikkeet olivat tuttuja, mutta tunnin jälkeen minulla oli kipeänä lihaksia, joiden olemassa olosta en edes tiennyt tai ainakaan en ollut käyttänyt niitä moneen vuoteen.

Liikun melko paljon, mutta huomasin, miten helposti sitä kuormittaa ja käyttää vain niitä lihaksia, joiden käyttöön on tottunut. Miksi?

Koska se on helppoa, mukavaa, tuottaa välitöntä mielihyvää ja on tuttuna niin kovin turvallista. Sen sijaan uudenlaiset liikkeet edellyttävät keskittymistä, omien mukavuusrajojen ulkopuolelle astumista, hetkellistä epämukavuutta ja suunnatonta vaivannäköä.

Jäin miettimään asiaa ylipäätään ihmiselämässä – siis sitä, miten helposti sitä urautuu tietynlaiseen ajatteluun, kokemusmaastoon ja tapoihin ylipäätään. Kun töissä kuulee pomon sanovat jotain, tulkitsee sen heti tavalla, johon on tottunut, ilman että kuuntelee edes loppuun. Kun teini kotona toimii tietyllä tavalla, tietää jo valmiiksi, mihin se johtaa, joten sen voi keskeyttää varmuudeksi heti. Kun itseltä kysytään unelmia, rajaa ne jo valmiiksi reaalimaailman mahdollisuuksiin.

Ei ole helppoa käyttää lihaksia, joita ei ole tottunut käyttämään. Tuntuu, että sellaiseen tarvitsisi ulkopuolista sparraria, ihmistä joka kannustaa kokeilemaan ja osoittaa, että uskoo sen myös onnistuvan. Tuntuu, että sellaiseen tarvitaan aimo annos luovaa hulluutta ja uskallusta. Uskallusta ottaa myös riski epäonnistumisesta. Tuntuu, että sellaiseen tarvitaan rajoja rikkovaa ajattelua, taitoa nähdä mahdoton mahdollisena ja puhdasta päättäväisyyttä vääntää tottumusten kampiakselia vastakkaiseen suuntaan.

Kun jotain muuttaa, se avaa varmasti uusia mahdollisuuksien ovia. Ja onnistuessaan tuo myös hyvää mieltä. Ainakin itselläni kyseisen tunnin jälkeen lihakset olivat kipeät, mutta mieli oli todella hyvä. Ehkä uudella tavalla tekeminen, ajatteleminen ja kokeminen tuo hetkeksi lihakset kipeäksi, mutta tuottaa pidemmällä tähtäimellä myös jotain hyvää. Kannattaa kokeilla!