Lupaa kysymättä

Luin erästä aikakausilehteä, jossa otsikko oli ”Saa innostua”. Innostuin otsikosta ja jäin miettimään elämän ilmiöitä ja ihmisten kokemuksia James Bondmaisesti ”lupana olla, tehdä jne” (license to). Niinpä innostuin taas laatimaan listaa...

1.      Lupa innostua

Innostuminen lisää ihmisten motivaatiota ja halua yrittää. Innovaatiot ja uuden keksiminen edellyttävät ihmisten innostumista asioista. Innostuminen on tärkeä voimavara. Lapsilla sitä on luontaisesti, jollei sitä tukahduteta kasvatuksen kautta pois. Jokaisessa aikuisessa on ”sisäinen pieni lapsi”, joka voi innostua elämän ihmeellisyydestä. Innostu siis jostain tänään!

 2.      Lupa hullutella

Hulluttelu liitetään noloon, yliampuessaan myös asiattomaan, toimintaan. Hulluttelu saa kuitenkin hymyn huulille. Se on parhaimmillaan yhdessä nauramista ja nauttimista. Hulluttelu ei maksa mitään: iloinen hyppely töiden jälkeen kohti ratikkapysäkkiä herättää varmasti huomiota, mutta voi myös avartaa muidenkin arkea – ei itseä kannata niin vakavasti ottaa. Hulluttele edes hieman päivittäin!

 3.      Lupa kokea

Jokaisella on oikeus kokea juuri niin kuin kokee. Kukapa pystyy sanomaan toiselle, mitä missäkin tilanteessa saa kokea ja mitä ei. On tärkeää sallia itselle tunteet. Jotkut tunteet voivat olla niin epämiellyttäviä, ettei niitä kestä, joten niistä haluaa päästä eroon. Varsin inhimillistä ja myös niin on lupa kokea. Yhtä lailla ilon, tyytyväisyyden, ylpeyden ja onnen tunteet saa kokea ja ilmaista isosti! Kuulostele, salli ja hyväksy se, mitä koet. Tunne siis!

 4.      Lupa heittäytyä

Heittäytyminen edellyttää uskallusta. Uskallus edellyttää rohkeutta. Rohkeus usein sitä, että tekeminen koetaan tärkeänä – tärkeämpänä kuin mahdollinen pelon tunne. Heittäytyminen tarkoittaa uuden kokeilua, mukaan menemistä, hauskuuden lisäämistä, ilon tuomista ja tekemiseen uppoutumista. Kokeile tänään uutta lähestymistapaa tekemiseesi. Uppoudu kuuntelemaan toisen tarinaa intensiivisesti. Heittäydy leikkimään lastesi, lemmikkisi, ystäväsi tai puolisosi kanssa. Naura niin että kyyneleet valuvat silmistäsi.

 5.      Lupa ilmaista

Suomessa meillä on ilmaisun vapaus. Ilmaisun vapaus on tärkeää, kunhan omalla ilmaisulla ei tietoisesti loukkaa toista. Ilmaisu voi olla sanatonta tai sanallista. Helpompi toisten on sanallista ilmaisua ymmärtää kuin sanatonta. Varsinkin, jos ilmaisuun liittyy jokin tarve tai toive. Käytä siis ääntäsi. Ilmaise mielipiteesi. Kerro toiveesi ja tarpeesi selkeästi. Tässä voi hyödyntää perinteistä armeijan käskytyksen logiikkaa: hyvä käsky on yksinkertainen, selkeä ja toteuttamiskelpoinen.

 6.      Lupa valita

Ole oman elämäsi herra eli oman elämäsi subjekti – päätä itse. ”Sitten kun”, ”Mutta kun” lauseet voivat toimia vankilana, jossa ihminen ei näe itseään valintojen tekijänä. ”En voi lähteä jumppaan, koska puolisoni jäisi yksin” vai ”Valitsin tänään puolisoni kanssa olemisen, sen sijaan, että menisin jumppaan” – jälkimmäinen on vastuunottoa itsestä. Siinä näkyy oma itse valintojen tekijänä. Muista, että sinä voit valita. Valinta se on valitsematta jättäminenkin.

 7.      Lupa olla

Jokainen on arvokas juuri sellaisena kuin on. Jokaisella on lupa vain olla. Se riittää. Omaa ihmisarvoa ei tarvitse ansaita. Vaikka nämä ovat vain sanoja peräjälkeen laitettuna muodostaen lauseen, lue ja toista näitä itsellesi säännöllisesti: ”Minä olen arvokas”. ”Se, että olen, mitä olen, on riittävää”, ”Minulla on lupa vain olla” ja/tai ”Saan olla, mitä olen”.

 Jostain syystä listaan tuli seitsemän. Olkoon sitten joka päivälle yksi. Luvallista viikkoa jokaiselle!