Urheilijat suunnannäyttäjinä?

Ari-Pekka Liukkosen innoittamana jäin pohtimaan urheilijoiden mahdollisuutta ylipäätään nostaa esiin asioita ja ilmiöitä, joista mieluummin vaietaan kuin puhutaan ääneen. Urheilussa, jos missä vallitsee niin kutsuttu yhden totuuden kulttuuri. Urheilun eetokseen kuuluu ilo, leikki, hauskuus, menestys ja voittaminen. Siihen eivät kuulu häviäjät, epäonnistumiset, negatiiviset tunteet saati mielenterveyshäiriöt. Siitäkään huolimatta, että ihmisyyteen ne kuuluvat. Ihmisyyteen kuuluu moninaiset tunteet, ilmiöt ja tapahtumat.

Urheilussa joku on aina kilpailun viimeinen. Sellainen harmittaa, joskus isolla V:llä. Jollakin voi mennä huonosti epäonnistuneen itsesäätelyn takia. Sellainen voi hävettää. Jotakin voi ahdistaa menneisyyden haamut. Se saattaa vetää mehut urheilun ja elämän nautinnoista. Jollakin voi yksityiselämän ongelmat masentaa. Silloin voi olla jo vaikea nousta ylös sängystä.

Ehkä on tullut aika murtaa urheilussa vallitseva nk yhden totuuden eetos. Jos menee huonosti, menee huonosti. Turha sitä on yrittää kääntää myönteiseksi itseä haastavaksi mahdollisuudeksi. Tällainen populistinen myönteisyys nääs estää kokemasta tunteita, jotka tapahtumiin liittyvät. Tunteet löytävät reittinsä – aina. Keho muistaa kokemukset, joskus hyvinkin kivuliaasti. Tällöin kauniisti soljuvat sanat eivät lohduta – tunnetta kun ei järjellä voiteta.

Vapaa kokeminen ja kokemuksesta puhuminen ei tarkoita luovuttamista. Se on aktiivista asiaan puuttumista – sen lähteenä toimii aitous ja rehellisyys itselle.  Parhaimmillaan se avaa enemmän kuin sulkee. Uskallus tunnustaa itselle on jo askel parempaan. Oman itsen hyväksyminen avaa maaston toisen ymmärtämiselle. Ymmärrys antaa tilaa erilaisuudelle. Erilaisuus on luovuuden kasvualusta. Urheilu, jos mikä, tarvitsee luovuutta mennäkseen eteenpäin.

Sotshin Olympialaiset alkavat pian. Se tarjoaa mahdollisuuden tuoda urheilussakin esille monia ilmiöitä, tapahtumia ja kokemuksia. Elämä pienoiskoossa. Toivon näkeväni ilon kyyneliä, raskaita tappioita, inhimillistä elämää urheilun taustakulisseissa, kädenvääntöä ja yllättäviä takaiskuja kaiken hauskuuden, nautinnon ja menestyksen keskellä. Kokemusten, tapahtumien ja ilmiöiden moninaisuus tekee urheilusta arvokasta sinänsä. Urheilijoiden ei tarvitse olla yli-ihmisiä, pelkkä oma itse riittää.

Nautinnollista ja arvokasta urheiluvuotta!