Ilmaista työtä - hyödyttääkö?

Ylen www-sivuilla (yle.fi/uutiset) oli mielenkiintoinen uutinen tänään (12.2.2014).: ”Finnair pyysi ilmaiseksi töihin – yhtiö pitää iloisena ennätyskokeiluna”. Uutinen herätti monenlaisia ajatuksia ja tuntemuksia – ainakin itsessäni.

Jäin miettimään ylipäätään työtä ja sen tekemistä. Yleensähän työllä ajatellaan jonkin tavoitteellisen tehtävän tekemistä, johon a) ihmisellä on osaamista (mikä useimmin tarkoittaa koulutusta, sitten kokemusta) ja b) josta hänelle maksetaan säädyllinen korvaus (ansiotuloja). Toisaalta työ sanaa käytetään myös kotitöistä ja talkootyöstä. Kotityö on jokaisen henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämiseen liittyvää vapaaehtoista toimintaa (tyyliin mukava olla puhtaassa kodissa). Talkootyö taas on yksittäisten tapahtumien järjestämiseksi liittyvää yhteisölliseen hyvään, vastavuoroisuuteen ja vapaaehtoisuuteen perustuvaa työtä.  Mihin kategoriaan ilmaisen työn pyyntö liittyy?

Monessa ammattityössä tänä päivänä useat ihmiset tekevät ilmaista työtä. Esimerkiksi sähköpostit luetaan iltaisin, sunnuntaina katsotaan jo tulevan viikon tehtävät ja aloitellaan niitä, puhelimeen vastataan, vaikka työpäivä on jo ohi ja työhön liittyvät raportit luetaan tv:n katsomisen ohessa. Kuinkahan monta tuntia itse asiassa monet tekevät jo nyt ilmaista työtä, ihan vaan hyvää hyvyyttään, sitoutuneisuuttaan tai siinä uskossa, että se tuottaa heille jotain vielä parempaa jatkossa?

Kun työnantaja pyytää tekemään ilmaista työtä – se tuntuu rikkovan jonkinlaisen tabun, rikkomattoman valan tai pyhän uskomuksen. Tokihan sitä ilmaiseksi omasta halusta ja huomaamatta voi tehdä, mutta että työnantaja kehtaa pyytää?!

Sinänsä se, että sitä pidetään iloisena kokeiluna, hymyilyttää ainakin minua. Onhan se ainakin varsin uskaliasta ja rohkeaa. Tosin uskottavuus asian tärkeydelle nousisi ainoastaan sillä, jos talon johto osallistuisi ilmaiseen työntekoon – useammin ja enemmän kuin työntekijät: ”vain näillä joustoilla säilytämme työpaikkamme”- tyylisesti.

Etupäässä me ihmiset haluamme itsellemme tehdystä työstä jonkin hyödyn. Hyöty voi olla aineeton esimerkiksi hyvä mieli omasta tärkeydestä, toisen kasvoilla nähty tyytyväisyys tai luottamus vastavuoroisuudesta (jos joskus itse tarvitsen, tiedän, että en jää pulaan). Hyöty voi olla myös aineellinen, kuten se ansiotyöstä on: osaamisesta ja ammattitaidosta maksetaan. Se osoittaa myös omaan ammattiosaamiseen liittyvän arvostuksen.

Toivon kaikille paremminkin ilmaista iloa tehdystä ansiotyöstä!