Kohti uutta

Vuoden vaihtumisessa on jotain ihmeellistä: mahdollisuus lupauksiin ja mahdollisuus aloittaa jotain uutta. Vanha jää taakse ja uusi vuosi tuo tullessaan jotain tuntematonta uutta ja toivottavasti parempaa.

Uuden vuoden lupaukset ovat parhaimmillaan hyviä itsen kannustimia. Pahimmillaan ne vahvistavat omia negatiivisia käsityksiä itsestä: ”tähänkään en pystynyt”. Lupaus sitoo, se ikään kuin velvoittaa pitämään luvatun asian osana elämää – kunnes lupaus on täytetty. Jos lupauksen rikkoo, se tuntuu pahalta. Syyllisyys kertoo omasta moraalista ja etiikasta: älä tee arvojesi vastaisesti. Älä toimi väärin. Uuden vuoden lupaukset siis parhaimmillaan ohjaavat ihmistä suuntaan, johon hän haluaa kulkea. Vaikka lupausta ei pitäisi, sen muistaa – suunnan, jota kohti halusi mennä, muttei nyt kyennyt tai jaksanut. Tai sen, että ei enää lupaa mitään, koska ei pysty pitämään niitä kuitenkaan. Lupaus on sanansa mukaisesti lupaus. Sitä ei voi käyttää turhaan.

Uusi vuosi jo nimensä mukaisesti avaa mahdollisuuden uuteen. Uusi vuosi, uusi kuukausi, uusi päivä, uusi tunti jne. Uusi antaa aina mahdollisuuden: tänä vuonna liikun enemmän, tässä kuussa pyrin olemaan optimistisempi kuin yleensä, tänään toivotan vastaantulijoille hyvän huomenen, tässä hetkessä kuuntelen, kun toinen puhuu.

Itse asiassa uusi antaa mahdollisuuden jokaiseen hetkeen: tässä hengen vedossa olen läsnä ja tästä hetkestä nautin, vaikka omaa todellisuutta voisi myös kuvailla suurella velkataakalla, tulevien tekemättömien töiden kuormalla tai menneisyyden hirveillä kokemuksilla. Nykyhetki, tämä yksittäinen hengenveto voi olla turvasatama kaikkea kaaosta vastaan, jota ympäristö puskee. Joskus taas tulevaisuuden mahdollisuudet, toive paremmasta auttaa jaksamaan nykyhetken paineet ja raskaan kuorman. Uskolla on suuri voima: ”uskon, että tämä vielä muuttuu” – auttaa monia oman arjen tuskassa.

Nyt tammikuussa sitä voi itseltään kysyä:

Haluanko tehdä lupauksen itselleni?

Jos kyllä, mitä haluan luvata itselleni?

Mitä uusi vuosi tuo minulle?

Mitä uutta mahdollisuutta on tässä hetkessä?

Toivotan sydämellisesti tämän vuoden tervetulleeksi jokaisen elämään!