Painajaisetko osa hyvinvointia?

Näin tämän viikon alussa aikamoisen painajaisunen, joka liittyi erääseen itselleni tärkeään työmenoon. Uni oli ahdistava, mutta sai aikaa sen, että seuraavana päivänä tein listan asioista, jotka minun tulee muistaa liittyen kyseiseen työasiaan. Ahdistava painajaisuni herätti kuitenkin mielenkiintoni tutkia hieman tarkemmin unimaailmaa ja ennen kaikkea painajaisten merkitystä hyvinvoinnin näkökulmasta.

Lienee selvä jo kaikille, että unta tarvitsee jokainen. Jokainen näkee myös unia, vaikka niitä ei muistaisi aamulla. Itse asiassa unet ovat eri teoreetikoiden ja tutkijoiden mielestä ensi arvoisen tärkeitä hyvinvoinnin kannalta. Kognitiivisen neurotieteen professori Antti Revonsuon mukaan pahat ja pelottavat unet pitävät meidät hengissä. Painajaisten tehtävä on siis valmentaa meitä valvemaailman haasteisiin ja uhkiin. Psykoterapeutti Jeffrey Sumberin mukaan epämiellyttävät ja oudot unet auttavat meitä ymmärtämään itseämme ja maailmaa. Oleellista ovat uneen liittyvät tunnetilat. Unien ja painajaisten analysointi auttaa meitä siis löytämään mieltä vaivaavat asiat. Jo Sigmund Freud piti unia väylänä ihmisen piilotajuntaan eli tiedostamattomaan – ja niiden analysoinnin kautta ihminen voi voida paremmin.

Onko siis niin, että vaikka yö olisi ollut niin kutsuttu liskojen yö, ihminen herää omaan kiljumiseensa tai vartalo hikisenä kauhean painajaisen nähtyään, voisi luottaa siihen, että kyseinen unen aikainen prosessointi auttaa itseä? Näin ajatellen seuraavan kerran painajaisen nähtyään siihen voi suhtautua näin:

-          Vaikka olen hien peitossa herättyäni, aivoni tekivät niille tyypillisen ”piuhojen tarkastuksen”, jotta mahdolliseen uhkaan valvetilassa osaisin reagoida oikein. (evuluutioteoria)

-          Vaikka olen kauhusta jäykkänä, mieleni työstää pelon tunnetta, jota ajoittain olen kokenut. Tämä on tärkeää, jotta valveilla minun on helpompi olla (emootioiden käsittelyyn viittaava teoria)

-          Vaikka oloni on ahdistunut herättyäni painajaisesta, tiedän, että mieleni työstää itselleni tärkeää asiaa, jotta ymmärtäisin itseäni ja maailmaa paremmin (unet ymmärryksen lisääjinä – teoria).

-          Vaikka yö oli kaukana levosta, voin luottaa siihen, että mieleni auttaa minua analysoimaan itseäni vaivaavan asian (unet ratkaisuna ongelmiin –teoria).

Uskon kyllä, että tällaisten selitysten antaminen jo sinänsä voi helpottaa painajaisunien jälkeen – oli ne totta tai ei. Toisaalta en usko, että toistuviin painajaisiin mitkään itselle lausutut teoriat auttavat. Toistuvat painajaiset eivät voimaannuta, palauta tai edistä toipumista. Ne kertovat siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Oli niiden syy mikä tahansa, ne antavat selkeän viestin: älä jää asian kanssa yksin, vaan hae ammattiapua.

Levollisia päiviä ja mielenkiintoisia öitä kaikille!